Šapić: Obezbeđeno više od 150 miliona evra za socijalne programe u gradu Beogradu beoinfo

Objavljeno: 22.05.2024. 10:20 Izmenjeno: 22.05.2024. 10:20

U poslednjih godinu i po dana obezbeđeno je više od 150 miliona evra u budžetu za više socijalnih programa koji ranije nisu postojali, istakao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. – Obezbedili smo raznorazna davanja – od vaučera za Novu godinu, do besplatnih vrtića i udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce, pa do […]

U poslednjih godinu i po dana obezbeđeno je više od 150 miliona evra u budžetu za više socijalnih programa koji ranije nisu postojali, istakao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

– Obezbedili smo raznorazna davanja – od vaučera za Novu godinu, do besplatnih vrtića i udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce, pa do besplatnih bazena i doživotnih besplatnih karata u javnom prevozu za penzonere i duplo jeftinije karte za sve ostale korisnike, uz ukinite liste čekanja i nastavak subvencionisanja za gerontodomoćace i personalne asistente. Gde god smo mogli, implementirali smo socijalne mere koje sam nekad sprovodiio na Novom Beogradu i sada dočekao da ih sprovodimo na teritoriji cele srpske prestonice – istakao je Šapić u emisji Fokus na televiziji B92.

Šapić je pojasnio da će od septembra svi školarci, odnosno njihovi roditelji dobiti po 20.000 dinara, a ne nove udžbenike.

– Grad Beograd je za prošlu školsku godinu obezbedio besplatne udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce, jer je bila potreba da se svi nedostajući udžbenici nadoknade, pogotovo udžbenici za srednje stručne škole koji se godinama nisu štampali. Sada smo se odlučili da podelimo novac upravo da bi se i ti stari udžbenici sačuvali, a da se taj novac od 20.000 dinara može iskoristiti i za sve prateće stvari za novu školsku godinu – pojasnio je Šapić.

Takođe je najavio nove besplatne vaučere za školarce i istakao da je realizacija tih vaučera za prošlu godinu bila veća od 96 odsto.

– Bez obzira na važne infrastrukturne projekte i razvoj grada Beograda, koji mora da ide paralelno za socijalnim davanjima, ističem da nema odgovorne Gradske uprave bez odgovorne socijalne politike. I dokle god budem bio u prilici da vodim Beograd, radićemo na daljem jačanju socijalne politike – kazao je prvi čovek srpske prestonice.

Kada je reč o velikim infrastrukturnim projektima, Šapić je najavio da će se ceo saobraćaj prebaciti tokom leta na novu autobusku stanicu na Novom Beogradu.

– Izgradnja „Malog metroa” takođe će omogućiti da vozači od Novog Beograda do Bulevara despota Stefana stignu za samo šest-sedam minuta, a to će biti brže nego budućim metroom. Radi se o kapitalnom projektu koji će promeniti suštinsku saobraćajnu sliku grada i smanjiti zagađenje vazduha za 16-17 odsto – rekao je Šapić.

Šapić je osudio napade na predsednika Vučića, koji se pred put na sednicu Generalne skupštine UN pomolio Bogu u Hramu Svetog Save, i naglasio da je to suvereno pravo svakog pojedinca, a posebno predsednika države koja se nalazi u najtežoj situaciji u poslednjoj deceniji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana