Šapić: Noćni prevoz u Beogradu biće besplatan tanjug

Objavljeno: 10.04.2023. 12:44 Izmenjeno: 11.04.2023. 09:41

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da bi po novom sistemu javnog gradskog prevoza noćni prevoz u Beogradu trebalo da bude potpuno besplatan. „Ko god noću izlazi, neće morati da bilo s kim seda u kola ili da plaća taksi. Postojaće precizno vreme kada ide javni prevoz i građani će se potpuno besplatno voziti“, rekao […]

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da bi po novom sistemu javnog gradskog prevoza noćni prevoz u Beogradu trebalo da bude potpuno besplatan. „Ko god noću izlazi, neće morati da bilo s kim seda u kola ili da plaća taksi. Postojaće precizno vreme kada ide javni prevoz i građani će se potpuno besplatno voziti“, rekao je Šapić za TV Pink. Kako je objasnio Šapić, celodnevna karta, koja će koštati 120 dinara, važiće od 4.00 ujutro do ponoći tog kalendarskog dana, a od ponoći do 4.00 ujutro narednog dana na snazi će biti besplatni noćni prevoz, precizirao je Šapić, saopštio je Beoinfo. On je podsetio da će vremenska karta sa 89 biti snižena na 50 dinara. On je dodao da su promene cena karata, koje su najavljene u poslednja dva-tri dana, rezultat reakcije građana. „Na ovaj način dajemo do znanja građanima da je njihova gradska uprava spremna da čuje njihove predloge i zamerke, i da na osnovu njih pravi korekcije. Nastavićemo da menjamo i popravljamo sve ono što građani misle da treba, a cene sigurno mogu da idu samo naniže“, objasnio je Šapić. Prema njegovim rečima, štetnim ugovorom po Grad, oštećen je javni gradski prevoz za oko 30 miliona evra godišnje. „Neko je zarad profita od 100 hiljada evra, bar zvanično prijavljenog profita, a koliki je bio u realnosti nikad nećemo znati, uzeo Gradu nekoliko desetina miliona evra, ako ne i stotina. Pitanje je da li će na sudu dobiti odštetu i od tih 100 hiljada evra godišnje, jer se nisu ni takvog štetnog po Grad ugovora do kraja pridržavali“, naveo je gradonačelnik.

Naša je odluka da maksimalno spustimo cene karata u javnom prevozu, ali slušamo i sugestije građana i reagujemo na njih kako bismo došli do najboljeg rešenja. Ovde nema nikakvog biznisa niti može da bude isplativo, ovo je cena vraćanja poverenja građana u svoj grad, istakao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je gostujući na TV Euronews u emisiji „Centar”, istakao da su oni koji su pre 13 godina pravili ovakav sistem potpuno uništili javni prevoz i doveli do toga da Beograđani ne veruju svom gradu. Posledica rada takvog sistema je pad prihoda sa devet milijardi dinara godišnje na šest milijardi.

–  Sada smo u fazi vraćanja poverenja i pokušaćemo da zajedničkim snagama u periodu ispred unapredimo naš javni prevoz, da pojednostavimo sistem naplate karata, a onda vremenom i da podižemo kvalitet ove usluge. Za početak da mi sami znamo koliko zaista prihodujemo jer se sve do sada posmatralo kroz prizmu Busplusa i Kentkarta  – rekao je gradonačelnik.

On je ponovio da se čitav koncept validatora sastojao u tome da budu izvor informacija, ali te informacije nisu bile relevantne  jer se validiralo samo oko 20 odsto putnika.

– Ovo je čista lokalno-politička odluka da spustimo maksimalno cene prevoza, a da onda kroz vreme i kroz upoznavanje po prvi put posle 13 godina sa sopstvenim sistemom otkrijemo šta je to što škripi. Nastavićemo sa subvencionisanjem, jer da njega nema ne bi bilo ni prevoza. Grad u ovom trenutku izdvaja oko 250 miliona evra za kompletan javni prevoz. Zato smo zadržali sve povlašćene kategorije, čak smo i povećali njihov broj, a cilj da da Beograđani znaju šta plaćaju – rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima dosadašnji sistem je koštao Grad Beograd formalno četiri miliona evra, a suštinski nekoliko desetina, možda i stotina miliona evra.

–  Nekada Bus plus, to jest sadašnji Kentkart, je prijavljivao zvaničan profit od oko 100.000 evra godišnje i kao odštetu mogu da traže u najboljem slučaju milion evra, za period od 10 godina, jer im je toliko ostalo prema ovom ugovoru, a suštinski su nanosili štetu budžetu grada, više desetina, možda čak i stotina miliona evra, a paralelno učinili da građani budu nezadovoljni, izgube poverenje u gradski prevoz, a zbog svega toga nam se i rasturio ceo sistem – istakao je Šapić.

Gradonačelnik je rekao da u novom sistemu građani moći da plate prevoz svim kreditnim karticama putem sms poruke ili aplikacije na telefonu, a za one koji to ne žele biće posebna prodajna mesta.

On je poručio da je ulaskom „Belih” u sistem naplate karata Grad promenio dosadašnju praksu kontrole karata.

– Nije nam ideja da uvodimo represivne mere već da ljudima pokušamo da vratimo poverenje u svoj grad. U ovom sistemu ima mnogo kategorija kojima smo obezbedili besplatan prevoz zbog njihove specifičnosti kao što su srednjoškolci i ljudi preko 65 godina – rekao je Šapić i dodao da će Grad učiniti sve da Beograđani u narednim mesec do dva dobiju tačne informacije o novom sistemu javnog prevoza.

Šapić je dodao da će Grad raspisati nabavku za novi GPRS sistem na osnovu koga će se dobiti precizni podaci o kretanju vozila, a građani će putem sms poruke moći da znaju u svakom trenutku gde im se nalazi autobus.

Govoreći o sporu koji je protiv države najavio Kenkart, gradonačelnik je rekao da nije siguran da će ta firma lako dobiti spor jer se u okviru ugovora štetnog po Grad  nisu pridržavali svih svojih obaveza, a da i ako ga dobiju, maksimalna odšteta koju mogu da dobiju, je na nivou statističke greške u odnosu na štetu koja se u kontinuitetu nanosi. Grad će takođe pokrenuti sudski proces kako bi dokazao da su ugovori od starta koji su potpisivani bili na štetu Grada i tražiće za to, odštetu.

–Nije lako ući u koštac sa ovako velikim problemima sa kojima se niko nije realno bavio. Pokušavajući da ih rešim ušao sam u sukob sa mnogim interesnim grupama u gradu. Imam veliku odgovornost, pre svega zbog toga što sam 13 godina već u lokalnoj samoupravi, zbog toga što sam 10 godina vodio najmnogoljudniju opštinu u gradu, zbog svih rezultata koje sam u toj oblasti imao i na kraju, najvažnije, zbog poverenja i očekivanja koja Beograđani u mene imaju. Iako trpim napade sa mnogih strana, a pomoći baš prevelike nema, od svojih uverenja i želje da ostavim nešto vredno iza sebe kao gradonačelnik, neću odustati – zaključio je Šapić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana