Šapić: Memorandum o razumevanju temelj uspešne saradnje Beograda i Brisela studio b

Objavljeno: 16.09.2022. 15:12 Izmenjeno: 16.09.2022. 15:12

Sastanku je prisustvovala i zamenica gradonačelnika Vesna Vidović.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić sastao se u Starom dvoru sa državnim sekretarom za evropske i međunarodne odnose za Region Brisel – glavni grad Paskalom Smetom, s kojim je razgovarao o budućoj saradnji na osnovu memoranduma o razumevanju između gradova koji je potpisan 2021. godine.

Gradonačelnik je istakao da je predviđena trodnevna poseta u okviru koje će se održati brojni sastanci u cilju implementacije potpisanog sporazuma koju je onemogućila pandemija virusa korona u svetu.

– Izuzetno smo zadovoljni što ćemo kao najveći grad u ovom delu Evrope imati više sastanaka sa predstavnicima Brisela na temu urbanizma, evropskih poslova, nauke, zaštite životne sredine, turizma, kulture i sporta. Nadamo se da će kolege iz Brisela svojim iskustvom pomoći glavnom gradu Srbije kako bi se u raznim oblastima implementirale bitne odredbe iz potpisanog memoranduma. Takođe, svemu tome sigurno će doprineti i dvadesetogodišnje iskustvo gospodina Paskala u vođenju jednog od glavnih gradova i regija Evropske unije – ukazao je gradonačelnik.

On je istakao da će memorandum, koji je danas predstavljen javnosti, biti dobar temelj za uspešnu i obostrano korisnu saradnju dva prestonička grada.

– Podsetiću da je Brisel danas postao neuporedivo humaniji grad za život u odnosu na pre 20 godina. Njegovim stanovnicima omogućeni su alternativni načini prevoza, kao i bolja zaštita životne sredine – istakao je Šapić i zaključio da je dogovorena uzvratna poseta delegacije Grada Beograda Briselu.

Paskal Smet je tom prilikom izjavio da Brisel nije samo kosmopolitski grad, nego i grad svih manjina koje žive u njemu.

– Podržavamo put Srbije ka Evropskoj uniji i Srbija treba da ostane na tom putu, jer tu i pripada. Saradnja se obično odvija na nivou države, ali paralelno sa tim je značajna i saradnja među gradovima, koju će ovaj memorandum omogućiti i doneti još veće rezultate – rekao je Paskal.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana