Šapić: Lekari su jedan od četiri stuba našeg društva tanjug

Objavljeno: 24.11.2022. 22:15 Izmenjeno: 24.11.2022. 22:15

Kazao je i da je profesija lekara izuzetno važna, da je lekarskoj struci pripadao i njegov otac, te da mu je poznato koliko je taj posao težak, odgovoran, a istovremeno i lep.

foto tanjug

 

Zdravstvo je jedan od četiri stuba na kojima počiva svako društvo, a simboliše ga lekar i zato ću kao gradonačelnik učiniti sve da pomognem srpskim lekarima bez kojih naš narod i država teško mogu da opstanu, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na otvaranju 20. kongresa lekara Srbije i obeležavanju 150 godina Srpskog lekarskog društva.

On je istakao obavezu i odgovornost da sa ovog mesta pokuša još više da pomogne nego što je Grad Beograd do sada činio za profesiju koja je, kako je rekao, jedna od ključnih.

„Svako društvo oduvek leži na četiri osnovna stuba, a to su zdravstvo, koje simbolišu lekari, bezbednost koju simboliše vojnik, obrazovanje čiji je simbol učitelj ili profesor i duhovnost koju simboliše crkva ili sveštenik. Kada neko društvo izgubi jedno od ta četiri oslonca ono tada gubi sebe i nisam siguran da ima neku svetlu budućnost“, kazao je Šapić.

Kazao je i da je profesija lekara izuzetno važna, da je lekarskoj struci pripadao i njegov otac, te da mu je poznato koliko je taj posao težak, odgovoran, a istovremeno i lep.

„Kao gradonačelnik Beograda potrudiću se da Grad Beograd stane iza svakog lekara i, ukoliko to bude bilo u našoj mogućnosti, iza vaše organizacije. Potrudiću se da pomognem svim srpskim lekarima koji su mnogo puta u našoj istoriji, a posebno u ovoj poslednjoj pošasti koja je zadesila ceo svet, pokazali koliko bez njih naš narod, država i društvo teško da mogu da opstanu“, rekao je gradonačelnik.

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić je rekao da su kao u retko kojoj struci sve institucije u srpskom lekarstvu usko isprepletane i ponekad nije jasno gde jedna počinje, a druga prestaje.

„Naše postojanje se zasniva na kontinuitetu i treba odati priznanje svim onim veličinama koje su radile u srpskom zdravstvu i zato im hvala na svemu što su uradili do sada“, istakao je Kostić.

Ministarka nauka, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović čestitala je jubilej Srpskog lekarskog društva i istakla da se pred medicinom danas postavljaju veliki izazovi.

„Primena savremenih tehnologija doprinosi lečenju i prevenciji što otvara potpuno novu dimenziju pružanju lekarskih usluga“, istakla je Begović.

Ministarka zdravla prof. dr Danica Grujičić je posebno zahvalila akademiku Radoju Čoloviću, bez čije upornosti, kako je rekla, Srpskog lekarskog društva ne bi bilo i podsetila da je ono osnovano šest godina pre osnivanja moderne srpske države.

Predsednik Srpskog lekarskog društva akademik Radoje Čolović zahvalio je na čestitkama i ovom prilikom podsetio na bogatu istoriju ove organizacije od velikog značaja za srpsko društvo i državu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Oblačno

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana