Šapić: Karte za javni prevoz u Beogradu putem SMS-a i u papirnom obliku tanjug

Objavljeno: 16.05.2023. 12:54 Izmenjeno: 16.05.2023. 14:51

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavio je novi sistem naplate karata u javnom prevozu, a karte će moći da se kupe u papirnoj formi i putem SMS poruka preko svih operatera. Šapić je objasnio da su nabavljene karte u papirnoj formi i da su obezbeđena prodajna mesta koja će biti istaknuta na sajtu grada i GSP-a. […]

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavio je novi sistem naplate karata u javnom prevozu, a karte će moći da se kupe u papirnoj formi i putem SMS poruka preko svih operatera. Šapić je objasnio da su nabavljene karte u papirnoj formi i da su obezbeđena prodajna mesta koja će biti istaknuta na sajtu grada i GSP-a. Prema njegovim rečima, od sutra će biti postavljene table sa informacijama na koji sve način može da se kupi karta na autobuskim stanicama. Šapić je kazao da će kompletan sistem praćenja javnog prevoza biti gotov u roku od mesec dana. „Novi sistem javnog prevoza zvaće se Beograd plus“, rekao je Šapić i dodao da će grad prvi put posle 12 godina imati potpunu kontrolu nad novcem i podacima u vezi sa javnim gradskim prevozom. Cena mesečne karte je za gradsku A zonu je snižena na 2.200 dinara, a za zonu C koja obuhvata i rubne opštine koštaće 3.300 dinara. „Noćni pevoz od ponoći do 4 ujutru će biti besplatan“, rekao je gradonačelnik. Šapić je na konferenciji za novinare podsetio da je pre mesec dana doneta odluka da se raskine ugovor sa kompanijom Kentkart.

Prema njegovim rečima, cene prevoza su nepromenjene od kako je ranije najavio, osim što je došlo do dodatnog sniženja cene mesečne karte sa najavljenih 2.500 na 2.200 dinara za A i B zonu, dok je za C zonu, koja obuhvata čitavu teritoriju grada, cena sa najavljenih 3.500 dinara snižena na 3.300 dinara. Prethodne cene pomenutih karata su bile 4.990 i 3.275 dinara. Očekujemo, dodao je, još jedno značajno sniženje koje se tiče mesečne karte. Gradonačelnik je rekao i da su svi pravni subjekti, koji su kupovali mesečne karte, obavešteni o načinu kupovine karata za jun.

Pojasnio je da u zonu A spadaju sve gradske opštine, u zonu B sve rubne, odnosno prigradske opštine, osim Grocke koja se deli, te će delovi severno od Vrčina i Zaklopače biti u A zoni, a južno u zoni B.

– Sistem je veoma jednostavan. Karta A90 je za vožnju od 90 minuta. Tako se recimo u poruku ukuca A90 i pošalje na 9011 i kupujete kartu od 90 minuta. Ukoliko ukucate A1 dobijate dnevnu kartu, A7 – nedeljnu kartu i A30 – mesečnu kartu. Isti princip je i za B i C zonu, koja zajedno obuhvata A i B zonu. Povratna poruka koja vam stigne, kao kada plaćate parking, jeste dokaz plaćene karte za javni prevoz. Kada u vozilo uđe komunalni milicionar ili „Beogradski lični”, koji će biti jedino ovlašćeno lice da vrši kontrolu karata, pokažete mu povratnu poruku, ukoliko ste kartu kupili putem SMS poruke. Na karti od 90 minuta će pisati tačno vreme do kada ona važi. Dnevna karta će važiti do 23.59 časova tog dana, od tog vremena do 04 časa prevoz je potpuno besplatan, a od 04 sata kreće nova dnevna karta – rekao je Šapić.

Stariji od 65 godina, najavio je gradonačelnik, imaće doživotnu, personalnu karticu za javni prevoz.

– Uz ličnu kartu već od sutra na posebnim, izbrendiranim punktovima u svim gradskim opštinama, i to nezavisno od mesta prebivališta, najpre će ih fotografisati i vrlo brzo na licu mesta izdavati personalizovanu doživotnu karticu za javni prevoz – istakao je Šapić.

Ko ima godišnju kartu, treba da dođe na jedno od prodajnih mesta i uz dokaz biće mu izdata nova, onome ko ima mesečnu kartu ona će važiti da kraja maja, a već od juna kupovaće mesečnu kartu po novom principu. Svaki pravni subjekat, odnosno firma koja ima više od pet zaposlenih, imaće dodatni popust, naveo je Šapić.

Prvi čovek prestonice je istakao i da je završen proces realizacije dela projekta „Smart sitija” sa Vladom Srbije i „Telekomom”, kao nosiocem projekta, koji će se zvati „Pametno upravljanje javnim prevozom”.

– Sistem ostavljamo u rukama države. Oni će nam obezbediti GPS sistem uređaje, kompletan sistem praćenja autobusa, obračun pređenih kilometara i optimizaciju kretanja vozila, kao i aplikaciju za praćenje javnog prevoza. Procena je da bi ovo trebalo da bude gotovo za mesec do mesec i po dana. Dok to ne bude spremno imaćemo, kao što je i ranije funkcionisalo, otpravnike koji će na početnim stanicama brojati autobuse. Tako ćemo ručnim putem voditi evidenciju vozila – naglasio je gradonačelnik.

Šapić je najavio i da će od početka do kraja letnje sezone ulazak u sve otvorene bazene na devet najvećih sportskih centara u Beogradu – biti besplatan.

– Od sutra, građani će moći da u bilo kojoj opštini, nezavisno od prebivališta, dobiju personalizovanu, sezonsku kartu za otvorene bazene. Za maloletna lica to će činiti roditelj uz priloženu zdravstvenu knjižicu – rekao je Šapić.

Sportski centri biće opremljeni autorizovanim aparatima za validaciju karte. Kada bude zaživela „beogradska kartica”, ovakve, namenske kartice neće morati da se vade, već će ona važiti za niz besplatnih pogodnosti ili popusta koje je Grad Beograd omogućio svojim građanima, precizirao je Šapić.

Gradonačelnik je pokazao i prsluk Grada Beograda, koji će na terenu nositi svi zaposleni u javnim preduzećima, ali i izvođači i podizvođači javnih radova. To će omogućiti da građani tačno znaju iza kojih radova stoji Grad, naveo je Šapić, dodajući da je krajnji cilj odgovornost i ubrzanje i efikasnost u izvođenju javnih radova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana