Šapić izabran za gradonačelnika Beograda

Objavljeno: 20.06.2022. 19:19 Izmenjeno: 20.06.2022. 19:35

Tajnim glasanjem, prozivkom, izabrana je i zamenica gradonačelnika Vesna Vidović, kao i 13 članova Gradskog veća koje je Šapić predložio.

Skupština grada Beograda izabrala je Aleksandra Šapića za novog gradonačelnika.

Za izbor Šapića, prvog sa liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, glasalo je 57 odbornika.

Glasanje je bilo tajno, a od ukupno 110 odbornika, glasalo je njih 57.

Opozicioni odbornici nisu učestvovali u glasanju za nove gradske čelnike.

Šapić, 68. gradonačelnik glavnog grada, rođen je 7. juna 1978. godine, a na tu fukciju dolazi sa mesta predsednika opštine Novi Beograd – jedne od najmnogoljudnijih opština, na čijem je čelu bio tri mandata.

U njegovoj biografiji dostavljenoj odbornicima navedeno je da je Šapić treći mandat zaredom predsednik opštine Novi Beograd, da je bivši proslavljeni vaterpolista i aktuelni potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Osnivač je humanitarne fondacije „Budi human – Aleksandar Šapić“ jedne od najrespektabilnijih, koja se bavi prikupljanjem sredstava za lečenje dece i odraslih.

U februaru 2016. godine, sve medalje koje je osvojio u igračkoj karijeri, sa najvažnijih svetskih takmičenja, ukupno 20, priložio je aukcijskoj prodaji, a sav novac od prodatih medalja uplaćen je za lečenja i terapije korisnika Fondacije.

Dobitnik je velikog broja priznanja za društveno-koristan i humanitarni rad, a zahvaljujući izuzetnoj sportskoj karijeri nosilac je i brojnih sportsko društvenih priznanja.

Zvanično je najbolji vaterpolo strelac u istoriji bivše Jugoslavije i u reprezentativnoj karijeri apsolutni rekorder sa 981 postignutim golom.

Važi za jednog od najtrofejnijih i najuspešnijih napadača u istoriji vaterpolo sporta, sa 14 uzastopnih sezona koje je okončao kao prvi strelac lige u svim zemljama u kojima je nastupao, a mnogi ga i danas smatraju jednim od najboljih svetskih vaterpolista svih vremena.

Diplomirao je 2003. godine, magistrirao 2009. a doktorirao 2012. godine u oblasti industrijskog mekaimenta.

Njegova zamenica Vesna Vidović master je vaspitač, dugogodišnji član SNS-a, pomoćnica direktora predškolske ustanove „Savski venac“, od 2018. godine odbornica u Skupštini Beograda.

Vidović se tokom mandata u gradskom parlamentu i u skupštini opštine zalagala za socijalna pitanja, rodnu ravnopravnost, kao i za povećanje obuhvata dece predškolskim vaspitanjem.

Za članove Gradskog veća izabrani su Miloš Dangubić, Zoran Adamović, Steva Marušić, Goran Spasojević, Boris Bursać, Vuk Mirčetić, Aleksandra Čamagić, Marija Leković, Nebojša Petrović, Ružica Belanović, Igor Mušić, Violeta Filip i Slobodan Šolević.

Šapić: Verujem da će svi na zimu imati tople domove

Novoizabrani gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da želi da na kraju mandata može ponosno da stane iza onoga što je urađeno i da od toga svi Beograđani imaju korist, bez obzira za koga su glasali.
Šapić je novinarima u Skupštini grada rekao da on i njegov tim, kao i odbornici SNS, stoje iza svega o čemu je bilo reči u kampanji, i podsetio na novonastalu situaciju u svetu koju niko nije mogao da predvidi, dodajući da im je u skladu sa tim prioritet da svi što lakše prežive zimu.

“To će zavisiti od opštih okolnosti kako će država uspeti da se snađe oko energenata. Verujem da ćemo odgovoriti velikim izazovima, koji su pred nama, da će Beograđani imati tople domove, javni prevz i komunalni red na nivou”, rekao je Šapić.

On je dodao da u svetlu krize sve druge stvari padaju u drugi plan, ali da to ne znači da će odusati i od najmanjeg projekta.

„Ponašaćemo se najodgovornije što možemo, kada izgubimo većinu, pašće vlast i ići ćemo na izbore“, naveo je Šapić i dodao da će on i njegov tim učiniti sve da ne razočaraju Beograđane bez obzira da li su glasali za SNS ili nekog drugog.

„Učinću sve da budem pravičan gradonačelnik, jednak prema svima do onog momenta kada mi se završi mandat, da ponosno mogu da stanem iza onoga što smo uradili i što sam uradio, da od toga benefit imaju svi građani“, naveo je on.

Na pitanje da li se oseća odgovornim što je SNS 3. aprila u Beogradu osvojila manje glasova nego na prošlim izborima i da li mu smeta „tesna“ većina i mogućnost će na funkciji biti nekoliko meseci, Šapić je konstatovao da, novinar kada govori o dužini mandata, ““očigledno zna nešto što on ne zna““.

“Predsednik je uzeo na sebe da sa javnošću komunicira na temu izbora, dao je jasno objašnjenje od čega to zavisi, ne želim kakofoniju, on zna šta mislim o tome”, rekao je Šapić i naglasio da na sebe preuzima vođenje grada i svega što se bude dešavalo.

Dodao je da će vreme pokazati koliko će to biti – tri, šest ili devet meseci, godinu ili četiri.

„Svaka Gradska uprava i ozbiljan političar mora da bude spreman da u svakom trenutku poroveri poverenje kod građana“, rekao je Šapić i naglasio da je rezultat bio dobar i da je SNS jedna od retkih organizacija u ovom delom Evropi koja i posle 10 godina uspela da se održi na vlasti.

Dodao je da nikada nije čuo termin „tesna“ većina za 57 odbornika.

„Tesna većina, ne sviđa mi se taj izraz, nikada nisam čuo da je većina bila tesna kada je Ðilas izbaran za gradonačelnika, tada sa 58 glasova. Tada je to bila komotna većina“, primetio je on.

Šapić je naglasio da ne postoji tanka, debela, komotna većina ili kakva već, već da je većina takva kakva jeste.

„Većina je i sada i kada ju je činilo 58 odbornika, kao i 2008. kada ih je bilo 126 tadašnje, takođe, moje DS, pa nisam čuo nikada pitanje da li nekome većina smeta“, rekao je Šapić.

 

Mirković: Izbor Šapića potvrda pobedonosne politike SNS

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada Aleksandar Mirković izjavio je da je izborom Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda, kako je rekao, pobedonosna politika SNS dobila svoju potvrdu.

„Ono što želim da poručim građanima Beograda, bez obzira da li su podržali listu SNS, neku drugu ili uopšte nisu izašli na izbore, jeste da ćemo se ubuduće truditi svi zajedno da, kao jedan tim, od našeg Beograda, učinimo još lepšim i još boljim mestom za život. Mi ćemo, kao odbornička grupa SNS, uvek biti na raspolaganju građanima i uvek ćemo se u ovom parlamentu truditi da se borimo za njihove interese“, poručio je Mirković.

On je rekao da je odbornička grupa SNS danas diskutovala o svim temema koje su se nametale, o konkretnim pitanjima i rezultatima, ali i programu za budućnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana