Šapić: Biciklistička trka Beograd–Banjaluka spaja gradove s jedne i druge strane Drine studio b

Objavljeno: 20.12.2022. 14:09 Izmenjeno: 20.12.2022. 14:09

Biciklistička trka Beograd–Banjaluka je u kalendaru Međunarodne biciklističke unije i njeno 17. izdanje biće bodovano za Svetsku listu i Olimpijske igre.

Biciklistička trka Beograd–Banjaluka postala je tradicionalna, održava se 17. put, a od male trke prerasla je u veoma značajnu manifestaciju koja traje četiri dana, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je ovom prilikom u Starom dvoru ugostio zamenika gradonačelnika Prijedora Žarka Kovačevića, direktora trke Vladimira Kuvalju, državnog sekretara u Ministarstvu omladine i sporta Marka Kešelja, kao i pomoćnika ministra sporta Republike Srpske Marija Đurana kao i predstavnike gradova i sportskih radnika koji učestvuju u trci.

– Predviđeno je da u trci učestvuju predstavnici 25 zemalja. Beograd i Banjaluka su zahvaljujući ovoj trci spojili mnoge gradove u Srbiji i Republici Srpskoj. Pored sportskog aspekta ona ima i politički, turistički, sociološki, privredni i svaki drugi aspekt, jer bez obzira što živimo u različitim državama isti smo narod. Kao što sam mnogo puta govorio, srpski narod mora međusobno da se podržava i pomaže u svim društvenim sferama – rekao je Šapić.

Gradonačelnik je precizirao da su sredstva koja je Beograd izdvojio za trku ove godine duplirana.

– Želim organizatorima trke da ona nastavi da raste, da u njoj bude što više gradova s jedne i druge strane Drine, a simbolika prelaženja granice bez zaustavljanja pokazuje kako se osećamo i kako treba jedni druge da doživljavamo – naglasio je gradonačelnik.

Šapić je najavio i buduće intenzivnije povezivanje klubova iz raznih sportova, te da će biti organizovane slične manifestacije.

Direktor trke Vladimir Kuvalja istakao je da trka Beograd–Banjaluka ima svoju simboliku u svakom pogledu, od sportskog, političkog i ekonomskog. On spaja, a ne razdvaja.

– Granični prelaz se otvara i više od 150 biciklista iz 25 zemalja prelaze ga bez zaustavljanja. Beograd je od početka bio partner ove trke i zajedno sa Banjalukom i drugim gradovima prati ovaj događaj. Sedamnaesta trka će startovati 20. aprila 2023. iz Beograda, preko Obrenovca do Bijeljine. Iz Bijeljine trka ide prema Vlasenici, a onda iz Doboja prema Prijedoru i poslednja etapa završava u Banjaluci. Trka prolazi kroz 18 gradova – rekao je Kuvalja.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Marko Kešelj ponovio je da ova trka ima emotivnu notu jer spaja Srbiju i Republiku Srpsku, te dodao da će takva akcija i ubuduće imati svaku podršku Ministarstva sporta.

Pomoćnik ministra sporta Republike Srpske Mario Đuran naglasio je da se pravi značaj trke ogleda u saradnji sportista, sportskih radnika, sportskih klubova i lokalnih zajednica, a zamenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević je istakao da je ova trka u poslednje dve godine postala jedan od dva najveća sportska događaja u ovom gradu.

Biciklistička trka Beograd–Banjaluka je u kalendaru Međunarodne biciklističke unije i njeno 17. izdanje biće bodovano za Svetsku listu i Olimpijske igre.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana