Saopštena imena dobitnika Nagrade grada Beograda Tanjug

Objavljeno: 16.04.2019. 13:27 Izmenjeno: 16.04.2019. 16:27

Na svečanoj sednici Skupštine grada, saopštena su imena dobitnika Nagrade grada Beograda za 2018.

foto Beoinfo

Svečanom sednicom predsedava predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, a prisustvuju i gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pomoćnici gradonačelnika, gradski sekretari…

Nagrada za književnost i prevodno stvaralaštvo pripala je Jeleni Lengold, za knjigu „Odustajanje“.

Dobitnik nagrade za pozorišno stvaralaštvo je glumac Nenad Jezdić, za ulogu Kantora u predstavi „Kralj Betajnove“ u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Glumac Igor Đorđević nagrađen je u kategoriji filmskog i radio-televizijskog stvaralaštva za ulogu Đorđa Katića u TV seriji „Koreni“.

U oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva, vizuelnih i proširenih medija nagrađen je Milija Nešić, za samostalnu izložbu „Umetnost pulsira kosmosom“.

Kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski dobitnik je nagrade grada za muzičko i scensko stvaralaštvo, za nacionaln operu Sedra, premijerno koncertno izvedenu 17. decembra prošle godine u Kolarčevoj zadužbini.

U oblasti društvenih i humanističkih nauka nagrađen je profesor dr Žika Bujuklić za delo „Pravnički dometi pesnika Laze Kostića“, a u oblasti prirodnih i tehničkih nauka dr Aleksandar M. Spasić za delo „Rheology of emlsions-elektrohydrodynamics principles“.

U oblasti medicine dodeljene su dve nagrade – profesorki Danici Grujičić, za rad i rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos u razvoju i unapređenju medicine u 2018. godine.

Takođe, nagarada je dodeljena i grupi medicinara za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine za 2018. godinu – Zorici Stević, Dragani Lavrnić, Vidosavi Rakočević Stojanović, Ivani Basti, Ani Nikolić, Aleksandri Kačar, Ivanu Marjanoviću i Stojanu Periću za delo „Neuropatije, principi savremene dijagnostike i terapije“.

Nagrada za pronalazaštvo dodeljena je Nataši Golić, Amareli Terzić Vidojević, Katarini Veljović i Igoru Mrvaljević za pronalazak „Nova probiotička starter kultura za humanu i animalnu primenu“.

Nagradu u oblasti arhitekture i urbanizma dobio je autorski tim „Remorker arhitects“, koji čine Dušica Totić, Marko Korošec, Milan Katić, Ivana Tijanić, Miloš Milićević, Hristina Tošić, Darko Rašeta, Ana Brkić i Vanja Paunovic, za rekonstrukciju i adaptaciju poslovne zgrade „Trudbenik“ u Beogradu.

Porodično poljoprivredno gazdinstvo Dejana Tabakovića iz Velike Moštanice dobitnik je nagrade u oblasti poljoprivrede.

Nagrada grada Beograda za novinarstvo dodeljena je Miroslavu Lazanskom, novinaru, vojnopolitičkom komentatoru, za izuzetan višedecenijski rad u toj oblasti.

U oblasti obrazovanja, nagrada je pripala profesoru Milanu Raspopoviću, za knjigu „Matematička gimnazija od sna do jave“.

Nagrada grada Beograda u oblasti sporta dodeljena je džudisti Nemanji Majdovu, za osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u džudou prošle godine.

Goran Vasić, autor projekta „Eko kviz“, dobio je nagradu u oblasti zaštite životne sredine, za uspešno realizovano kviz takmičenje od petog do osmog razreda osnovnih škola o značaju zaštite životne sredine, ekologije i reciklaže.

Nagradu za herojsko delo dobile su Aleksandra Janković i Olivera Jovović, iz Udruženja SMA Srbija, za rad na poboljšanju medicinske nege u Srbiji, posebno za uspeh u borbi za snabdevanje obolelih od SMA teško dostupnim lekovima, pomagalima i aparatima neophodnim za život.

Nagradu za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda dobio je Nikola Kusovac za istraživački i muzeološki rad u području srpske likovne umetnosti od 18. do 20. veka i za afirmisanje likovne umetnosti u javnom području.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Beograd dobio je Ivan Tasovac za koncert na otvorenom „Piknik pod zvezdama“, u ogranizaciji Beogradske filharmonije.

Dobitnici Nagrada za stvaralaštvo mladih su Milica Tomić u oblasti nauke i Tamara Žderić u oblasti umetnosti.

Dobitnici Nagrada „Svetislav Stojanović“ su – kao pojedinac Branislav Mutić, radnik Vatrogasno-spasilačke čete Zemun za iskazanu stručnost, požrtvovanost i hrabrost  intervenciji spasavanja šestogodišnjeg deteta iz kuće zahvaćene požaro, kao i Vatrogasno-spasilačka četa Zemun za izuzetne rezultate u oblasti zaštite od požara, spasavanja lica i imovine ugrožene od požara, eksplozijama, akcidentima sa opasnim materijama, elementarnim i drugim nepogodama.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana