SANU:Od simpozijuma o migrantima do izložbe Edgara Degaa Tanjug

Objavljeno: 04.05.2017. 15:36 Izmenjeno: 04.05.2017. 15:36

Srpska akademija nauka i umetnosti najavila je danas program za period do septembra, koji će obuhvatiti, između ostalog, simpozijum „Migranti u Evropi 21. veka“, naučne skupove posvećene Parkinsonovoj bolesti i epilepsiji, ali i izložbe „Totalni genocid“ i „Edgar Dega“.

 

Potpredsednik SANU akademik Zoran Popović je na današnjoj konferenciji za novinare posebnu pažnju skrenuo na simpozijum „Migranti u Evropi 21. veka“, koji će 5. i 6. maja u Ogranku SANU u Novom Sadu okupiti istraživače i mislioce iz Srbije i sveta koji će iz različitih perspektiva sagledati aktuelni problem.

Jednodnevnim simpozijumom „200 godina monografije Džejmsa Parkinsona. Šta je novo?“, 19. maja u Svečanoj sali SANU, Akademija će se pridružiti međunarodnom obeležavanju tog značajnog datuma od koga zapravo i počinje istorija bolesti od koje boluje svaka 50. osoba starija od 65 godina.

Tom prilikom biće reči o novim saznanjima u toj oblasti u poslednjoj deceniji i predstavljen doprinos Grupe za izučavanje neurodegenerativnih bolesti Klinike za neurologiju KCS i Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Skup o epilepsiji od 8. do 10. juna okupiće eksperte iz značajnih svetskih centara poput Klivlendske klinike u Ohaju, Kvin Skver bolnice u Londonu, klinika u Milanu, Erlangenu i Salcburgu, kao i vodeće lekare iz regiona koji se bave tom bolešću.

Simpozijum „Stanje i perspektive elektroenergetike“, zakazan za 16. jun, treba, prema rečima Popovića, da omogući stvaranje vizije dugoročnog razvoja i da unapredi komunikaciju između predstavnika elektroprivrede, struke, države i potrošaca.

Popović je najavio za 27. jun predstvaljanje „MICE“ eksperimenta – najvećeg američko-engleskog poduhvata u fizici visokih energija u kome učestvuju inženjeri iz SAD, Engleske, Kine, Japana, Holandije, Švajcarske, Italije, Bugarske i Srbije, a za kraj avgusta skup 250 naučnika iz 50 zemalja koji se bave optikom i optičkim tehnologijama.

Izložba radova 50 umetnika članova SANU, koja je priređena povodom 175 godina Akademije, gostovaće od 23. maja do 28. juna u Gimnaziji u Valjevu, tokom septembra i oktobra u Galeriji RTS-a u Beogradu, u novembru u Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu i na kraju u Pirotu.

U saradnji sa Muzejem žrtava genocida u Beogradu, u pripremi je izložba „Totalni genocid“ autora Dinka Davidova i koauatora Veljka Ðurića Mišine, koja će od 7. juna do 20. jula u Galeriji SANU, kroz dokumenta i fotografije, predstaviti stradanje srpskog naroda u Nezavisnoj državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, kao i uništavanje kulturnog nasleđa.

Za 1. avgust planirano je na istom mestu otvaranje izložbe dela Edgara Degaa koja čuva Narodni muzej u Beogradu.

U Galeriji nauke i tehnike SANU od 31. maja do 30. juna biće organizovan Sedmi salon pejzažne arhitekture sa preko 60 radova, a 29. avgust je planirano otvaranje izložbe posvećene životu i radu akademika Ivana Ðaje.

SANU nastavlja sa intenzivnom međunarodnom saradnjom, te će od 10. do 12. maja Akademiju posetiti delegacija Makedonske akademije nauka i umetnosti, od 7. do 10. juna planirana je poseta delegacije Kineske akademije društvenih nauka, a od 14. do 16. juna biće održana treća zajednička konferencija zapadnog Balkana u organizaciji Akademije nauka Francuskog instituta, Nemačke nacionalne akademije nauka – Leopoldina i SANU.

Nastavlja se ciklus predavanja „Kontroverze u srpskoj istoriografiji“, koncerti u Galeriji SANU, kao i Tribina Biblioteke SANU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 31°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana