Samostalni umetnici traže overu zdravstvenih knjižica

Objavljeno: 03.03.2016. 16:56 Izmenjeno: 03.03.2016. 16:56

Samostalni umetnici više umetničkih udruženja zatražili su od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da pomognu napore tih udruženja i nadležnih organa da im se omogući overa zdravstvstvenih knjižica.

Kako se navodi, overa knjižica nije moguća zbog kašnjenja u plaćanju doprinosa. Samostalni umetnici iz više umetničkih udruženja i zatražili su od Vlade Srbije i premijera  Aleksandra Vučića  da razmotre mogućnost otpisa dugovanja tih udruženja. 

Pismo Vladi Srbije i premijeru uputili su: Srpsko književno društvo, Udruženju baletskih umetnika Srbije, Udruženju dramskih umetnika, Udruženju kompozitora i Udruženju književnih prevodilaca.

Umetnici apeluje da im se u najkraćem roku omogući overa zdravstvenih knjižica s obzirom na to da oni i članovi njihovih porodica ne mogu da ostvare svoje građansko pravo na zdravstvenu zaštitu, navodi se u pismu dostavljenom i medijima.

„Očekuje nas raspuštanje Skupštine, rad vlade u tehničkom mandatu i izbori. Za samostalne umetnike to je dramatično dug period. Oni ne mogu da čekaju da razmatranje njihovog problema bude na dnevnom redu buduće vlade. Njima i njihovoj deci, od kojih su neki teško bolesni, su hitno potrebne overene zdravstvene knjižice da bi mogli da se leče“, navodi se u pismu.

Slična situacija je, napominje se, rešena Zaključkom vlade od oktobra 2015. za jednu kategoriju preduzetnika.

Uvereni da će Vlada Srbije i premijer Vučić prepoznati problem samostalnih umetnika, oni podsećaju da je reč o dve i po hiljade njih i članova njihovih porodica koji već godinu dana ne mogu da ostvare to, kako navode, Ustavom zagarantovano pravo na zdravstvenu zaštitu zbog neredovnih uplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje od strane lokalnih samouprava, koje po Zakonu o kulturi imaju obavezu da na ovaj način stimulišu i podrže umetničko stvaralaštvo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 7°C

Slaba kiša

Subota
Pretežno sunčano

Max: 13°C
Min: 0°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana