Šalter za preduzetnike otvoren u Lazarevcu Studio B

Objavljeno: 29.10.2016. 12:47 Izmenjeno: 01.11.2016. 14:42

U Gradskoj opštini Lazarevac, Karađorđeva 42, u ponedeljak 31. oktobra u 12 časova, biće otvoren osmi po redu Šalter za preduzetnike. 

Lazarevac je osma beogradska opština u kojoj je danas otvoren šalter za preduzetnike, gde će moći da dobiju sve informacije potrebne za poslovanje, a takođe je potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Privredne komore Beograda i opštine Lazarevac.

Potpisivanju sporazuma u opštini Lazarevac, kojim su stvoreni uslovi za otvaranje šaltera, prisustvovali su predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić, predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić, zamenik sekretara Sekretarijata za privredu Grada Beograda Maja Bajagić i sekretar Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije Branislava Simanić.

„Imajući u vidu da danas otvaramo osmi šalter, naša potreba je da do kraja godine pokrijemo i sve druge beogradske opštine“, izjavio je Milivoje Miletić, predsednik asocijacije beogradskih privrednika.

Privredna komora Beograda, kako je rekao, danas realizuje praktično jednu aktivnost koja je nastala iz potrebe za razvojem preduzetničkog duha.

„Radi se o konkretnim merama i aktivnostima koje pre svega imaju za cilj pomoć preduzetnicima u realizaciji njihovih poslovnih planova. Tu, pre svega, misim na početnike koji imaju neku ideju, ali jednostavno ne znaju kome da se obrate“, kaže Miletić.

Kako dodaje, oni će na šalteru moći da dobiju poslovne informacije koje se tiču tržišta, poreza, realizacije poslovnih planova, biznis planova i izvora finansiranja.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić je izjavio da je otvaranje šaltera za preduzetnike odavno bio cilj i da je veoma srećan kao predsednik opštine što je ta gradska opština pristupila potpisivanju sporazuma sa Privrednom komorom Beograda.

„Time smo učinili nešto veoma važno za naše privrednike i za naše građane. Cilj nam je da pre svega mladi ljudi sa opštine Lazarevac mogu da se informišu kako da pokrenu sopstveni biznis“, rekao je Sinđelić.

Napominjući da je ova gradska opština udaljena 70 km od centra Beograda, on je ukazao da će otvaranje šaltera omogućiti ovdašnjim preduzetnicima da na veoma brz i efikasan način na jednom mestu, u zgradi opštine Lazarevac, dobiju sve informacije u najkraćem mogućem vremenskom roku, za koje su ranije morali da putuju do Beograd.

Predsednik Opšteg udruženja preduzetnika opštine Lazarevac Radosav Zarić je oceio da je danas u Lazarevcu lep dan za preduzetništvo i da se na ovom šalteru neće postavljati samo pitanja, već će se rešavati problemi.

On je apelovao na čvršću i jaču saradnju lokalne samouprave i privatnika, kako bi lokalna samouprava imala mnogo više koristi od privatnika nego što danas ima.

„Šalter se neće baviti samo rešavanjem problema, već i edukacijom, seminarima za početnike i za ljude koji se već bave biznisom“, kaže Zarić.

Šalter je otvoren s ciljem da se stvori okvir za afirmaciju i podizanje privrednog nivoa u gradu Beogradu, a u okviru Strategije za razvoj preduzetništva Privredne komore Beograda.

Šalter za preduzetnike otvoren je u Karadorđevoj ulici u Lazarevcu, broj 42, a do sada je otvoreno njih sedam, i to na opštinama: Zvezdara, Obrenovac, Čukarica, Voždovac, Rakovica, Savski venac i Palilula.

Privredna komora Beograd je, uz podršku Skupštine Grada, izradila Platformu za razvoj preduzetništva, koja podrazumeva tripartitnu saradnju Grada, gradskih opština i Komore, sa željom da na efikasan način informiše, upoznaje i obaveštava preduzetnike o svim programima i aktivnostima, i na taj način postane neizostavan deo mehanizma razvoja privrede u Beogradu.

Šalter za preduzetnike predstavlja instrument podrške preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima i promociji povezivanja sa izvorima inovacija, a funkcionisaće kao „one stop shop“ u smislu nefinansijske podrške postojećim preduzetnicima i onima koji nameravaju da otvore svoje preduzeće.

Šalter za preduzetnike pružaće pomoć u primeni relevantnih zakonskih i poreskih propisa i procedura, informisaće preduzetnike o postojećim kreditnim linijama i programima pomoći, pružaće informacije i pomagati preduzetnicima u pripremi poslovnih planova, statističkih i finansijskih analiza, analizi tržišta, privatizaciji.

Pružaće pomoć u identifikaciji tržišnih mogućnosti u Srbiji i van nje, informisaće preduzetnike o uvoznim i izvoznim procedurama, zahtevima EU i drugih tržišta, carinskim stopama, kvotama.

Takođe, pružaće informacije o odgovarajućim obukama i kursevima za start-up preduzeća, pomagaće u identifikaciji i proceni poslovnih ideja, na osnovu rezultata istraživanja tržišta, pružaće informacija i pomagati prilikom registracije preduzeća, u smislu izbora najprikladnijeg zakonskog oblika, pripreme zahteva za registraciju, itd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana