Sajam kolekcionara u Hemijsko prehrambenoj školi na Čukarici Studio B

Objavljeno: 03.03.2019. 14:51 Izmenjeno: 03.03.2019. 14:55

Sajam kolekcionara u organizaciji Saveza izvođača Čukarice i Odreda izviđača Mihailovac organizovan je 27. put u Hemijsko prehrambenoj školi u Čukarici. Ovog puta, Sajam je okupio preko 250 izlagača kako iz Srbije, tako i iz regiona sa ciljem da kod mladih izviđača podstiče veštinu kolekcionarstva, urednost i sistematičnost, ali i da ujedno razvija druženje i susretanje izviđača.

Izviđačke marame, značke, amblemi, kao i poštanske markice koje su prikupljali mladi izviđači iz čitave Srbije, ali i iz Slovenije i Crne Gore, dokaz su da kolekcionarstvo u Srbiji nije zaboravljeno i da ga i mlađe generacije i dalje neguju i cene. Većina njih istrajna je u tome da svaki put kad dođu sa nekog putovanja dodaju još ponešto u svoju dugo čuvanu kolekciju..

Savez izviđača godinama se trudi da mladim izviđačima koji tek započinju svoju kolekcionarsku priču, najpre prenese ljubav prema toj dugo čuvanoj tradiciji, ali i da organizuje sajmove, na kojim će osim različitih izviđačkih kolekcija, nastati i nova prijateljstva. Prikupljeni suveniri kao kulturno blago izviđačke organizacije, dokaz su da se trud tokom svih ovih godina isplatio.

Član opštinskog veća, Slaviša Šotra, naglašava da čukarički i slovenački izviđači već pet godina neguju uspešnu saradnju i da se deca svakom novom susretu veoma raduju. Dodaje da je, do sada, na Sajmu, učestvovalo preko 100 odreda iz Beograda, gradova u Srbiji, ali i iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Holandije.

Za najupornije i najvrednije izviđače, Savez je pripremio i brojne nagrade, plakete za zasluge i doprinos u kolekcionarstvu, kao i pehare. Takođe, završnicu Sajma obeležilo je i potpisivanje protokola o saradnji i formiranju balkanskog kluba kolekcionara, a to ga čini prvim kolekcionarskim klubom u Jugoistočnoj Evropi .

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana