Sajam etno hrane i pića Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 22.11.2017. 11:32 Izmenjeno: 22.11.2017. 17:29

Otvoren 12. Sajam etno hrane i pića na kome 300 izlagača predstaviće više od 2.000 različitih prehrambenih proizvoda.

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović svečano je otvorio 12. Sajam etno hrane i pića na Beogradskom sajmu. Mladenović je istakao da proizvodi koji se mogu pronaći na Sajmu, predstavljaju deo srpske tradicije i identiteta, a ujedno je pozvao sugrađane i goste Beograda da posete ovu manifestaciju.

Mladenović je rekao da Beograđane na Sajmu etno hrane i pića očekuje mnogo kvalitetnih proizvoda. Ovo je specifičan sajam, naveo je zamenik gradonačelnika, međunarodnog je karaktera i već 12. godinu zaredom održava se na Beogradskom sajmu.

–  Veliki broj zadružnih saveza i regionalnih komora nalaze se ovde zajedno sa malim proizvođačima, koji ne mogu samostalno da prezentuju svoje proizvode. Ovo je Srbija u malom, u pravom smislu te reči. Tokom pet dana trajanja Sajma, posetioci će moći da vide zaista divne i autentične proizvode kojima možemo da se ponosimo. Proizvodi koji se ovde mogu pronaći, predstavljaju deo srpske tradicije i identiteta – istakao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika je pozvao sve sugrađane i posetioce Sajma da posete štand Grada Beograda.

– Već treću godinu Grad Beograd je prisutan na ovom Sajmu. Predstavićemo gradske opštine, centralne i posebno rubne, koje na neki način garantuju prisustvo sjajnih proizvođača iz našeg grada. Uz kulturno-umetnički program, koji će biti upriličen svakog dana, biće predstavljene i određene turističke manifestacije koje se održavaju u gradskim opštinama. Na štandu grada posetioci će svaki dan imati priliku da vide bogat program, gde će Beograd predstaviti sve ono što ima da ponudi iz svog asortimana – dodao je Mladenović.

On je podsetio da se grad Beograd ponosi svime što je urađeno u oblasti poljoprivrede u tekućoj godini.

– Za poljoprivredu je u 2017. godini obezbeđeno 120 miliona dinara. Od toga je 50 miliona namenjeno za voćarstvo i povrtarstvo, sa više od 100 učesnika u tom programu. Za stočarstvo je bilo namenjeno 18 miliona, sa 82 učesnika u subvencionisanju. Kada je u pitanju pčelarstvo, namenjeno je osam miliona dinara za 146 učesnika u subvencionisanju. Takođe, ne bi trebalo zaboraviti ni obezbeđenih 35 miliona dinara za kupovinu mehanizacije. Poljoprivrednici sa teritorije grada Beograda dobili su 35 traktora i to je dodatni stimulans da naredne godine u budžetu grada bude još više novca za ovu namenu.  Grad na taj način želi da pomogne poljoprivrednicima, posebno porodičnim gazdinstvima. Beograd je prepoznao potrebe, ali i snagu poljoprivrede, pa se nadam da će ove mere pomoći poljoprivrednicima i njihovim porodicama – zaključio je Mladenović.

Podsekretarka Sekretarijata za privredu Maja Bajagić zvanično je otvorila štand grada Beograda i naglasila je da grad za svoje izlagače obezbedio odličan prostor, gde će se predstaviti više od 30 izlagača.

– Tokom trajanja Sajma naši gosti će biti beogradske opštine, ali i  Privredna komora Srbije. Tu je i izuzetan kulturno-umetnički program, u okviru kojeg ćemo danas moći da vidimo predstavljanje muzičke škole Stanković. Osim toga, posetioci će moći da vide i sjajnu izložbu fotografija o Beogradu, koju je priredio Čedomir Živković. Pozivam sve sugrađane i goste našeg grada da nam se pridruže – rekla je Maja Bajagić.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević je pozdravio prisutne u ime ministra Branislava Nedimovića i rekao da je Sajam etno hrane i pića jedinstvena manifestacija u ovom delu Evrope. On je dodao da mu je drago da se interesovanje povećava iz godine u godinu i ujedno pozdravio sve strane izlagače koji su odlučili da prezentuju svoje proizvode posetiocima Sajma.

Osim proizvođača hrane, predstaviće se i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje tradicionalnih proizvoda.

Pored domaćih, očekuje se i učešće proizvođača iz Grčke, Indije, Republike Srpske i drugih zemalja.

Prva tri dana sajam će biti otvoren do 19 , a u subotu do 17 časova.

Pojedinačna ulaznica košta 250 dinara, za grupne posete 150 dinara, dok je cena parkinga 100 dinara po satu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana