Sahranjen patrijarh Irinej u kripti Hrama Svetog Save Tanjug

Objavljeno: 22.11.2020. 14:04 Izmenjeno: 23.11.2020. 11:20

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save, kao prvi patrijarh srpski koji je sahranjen u Hramu, koji je za njegovog života i mesta na tronu SPC završen, na vračarskom platou, na kojem je pre više od veka započet

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save, kao prvi patrijarh srpski koji je sahranjen u Hramu, koji je za njegovog života i mesta na tronu SPC završen, na vračarskom platou, na kojem je pre više od veka zapocet.

Kovčeg sa telom preminulog patrijarha Irineja prenet je oko 13.10 u kriptu, gde je sahranjen.

Nakon zaupokojene liturgije, opela i beseda, kojim su se od patrijarha oprostili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, protojerej – stvavrofor Petar Lukić, član predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i pisma – poruke patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, kovčeg su u kriptu peneli pripadnici garde Vojske Srbije.

Arhijereji SPC su formirali kolonu, na čijem čelu je bio krst, a gardisti su poneli kovčeg sa zelenom odeždom, žezlom i panakamilavkom.

Zbog epidemioloških mera, i malog prostora u kripti, svi građani, gosti i sveštenstvo koji su bili u hramu nisu mogli da prisustvuju sahrani već je mogao da uđe samo manji broj njih.

U svih hramovima i crkvama narednih 40 dana tokom službi i liturgija spominjaće se ime patrijarha Irineja.

Patrijarh Irinej prvi je poglavar koji je sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

Osim grobnice u kojoj ce pocivati 45. po redu srpski patrijarh, nalazi se još nekoliko grobnih mesta, jer će ubuduće poglavari SPC biti sahranjivani u kripti Hrama, osim ako ne izraze drugaciju želju.

Deo kripte u kome će biti sahranjivani patrijarsi – ambulatorijum – vrlo je redak u pravoslavnim hramovima i svega nekoliko pravoslavnih hramova u svetu ima ovaj prostor.

Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vracaru graden je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku.

Kripta – deo u kome je sahranjen patrijarh Irinej prostire se izmedu temelja Hrama Svetog Save, i ima stubove kojima je najveca visina 6.20 metara. Dubina Hrama je oko sedam metara, a završavanje kripte i njeno oslikavanje blagoslovio je patrijarh Pavle 2001.godine.

Plafon je oslikan u vizantijskom stilu, a freske radili su naši ikonopisci.

Rec kripta potice od grcke reci krypte, što znaci podzemna prostorija koja za hrišćane predstavlja grobnicu ili mesto na kome se održavaju bogosluženja.

Prvobitno, kripta je označavala konkretnu prostoriju u katakombama gde se obavljao obred sahranjivanja.

Prostire se duž 2000 kvadratnih metara izmedu temelja Hrama Svetog Save i konstruktivno i arhitektonski predstavlja jedan sasvim nezavisan podzemni objekat.

Karakterišu je posebna konstrukcija sa cetiri ulaza, a u kripti se zapravo nalazi Crkva kneza Lazara, ciji oltar je smešten ispod samog oltarskog prostora Hrama Svetog Save.

Zbog svoje raskošne i velicanstvene arhitekture smatra se jednom od najlepših crkava u Evropi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Magla

Trenutna temperatura 0°C

Magla

Petak
Magla

Max: 6°C
Min: 0°C

Magla

Vremenska prognoza za 5 dana