Sahranjen Šimon Peres Tanjug

Objavljeno: 30.09.2016. 10:23 Izmenjeno: 01.10.2016. 13:04

Bivši izraelski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres sahranjen je danas u Jerusalimu nakon emotivne ceremonije koja je okupila lidere i zvaničnike iz celog sveta.

Peresova porodica je pratila sanduk koji je pokopan na nacionalnom groblju na planini Herklu, gde je sahranjena većina njegovih prethodnika.

Kovčeg je nosilo osam pripadnika počasne garde, prenose agencije.

Nekoliko hiljada poštovalaca i desetine medunarodnih dostojanstvenika prisustvovalo je sahrani Peresa u čast njegove političke karijere koja trajala sedam decenija.

Peres je umro u sredu ujutru od komplikacija nakon moždanog udara u 93 godini.

Pokazao je da su „pravda i nada srce cionistickih ideala“, rekao je predsednik SAD Barak Obama na sahrani.

„Peres je obezbedio sredstva Jevrejima kako bi branili svoju slobodu i postavio temelje oružanih snaga koje su dobile izraelske ratove“, rekao je Obama, noseći tom prilikom jevrejsku kapicu, jarmulku.

Peres je osigurao i neraskidive veze Izraela sa SAD i drugim zemljama, dodao je Obama, koji je bio poslednji u nizu govornika na sahrani kojoj je prisustvovalo desetine svetskih lidera, uključujući predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ceremonija državne sahrane Peresa, koji je preminuo u sredu u 93. godini, održana je na izraelskom nacionalnom groblju Gora Hercl u Jerusalimu.

Liderima iz celog sveta, među kojima su, osim američkog predsednika, i predsednik Francuske Fransoa Oland, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, nemački predsednik Joahim Gauk i britanski princ Čarls, pridružio se i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Abas je predvodio delegaciju visokih palestinskih zvaničnika, uključujući glavnog pregovarača sa Izraelom Saeba Erekata.

Državnoj ceremoniji prisustvovuju još i bivši predsednik SAD Bil Klinton, državni sekretar Džon Keri, kanadski premijer Džastin Trudo, šef britanske diplomatije Boris Džonson, španski kralj Felipe VI, holandski premijer Mark Rute, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, bivši britanski premijer Toni Bler…

Stepen bezbednosti je podignut na viši nivo, mnogi putevi su zatvoreni a na ulicama je raspoređeno 8.000 policajaca, navodi AFP.

Sahrana se održava u trenutku kada počinju veliki jevrejski praznici, a u tom periodu izraelske vlasti strahuju od pojačanog palestinskog nasilja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, kolji se upisao u Knjigu žalost u ambasadi Izraela u Beogradu, naveo je da je „Šimon Peres bio je jedan od najvećih lidera koje je svet imao, čovek koji se nije libio da sebe menja, ali čovek koji je uvek na umu imao ostvarenje najvišeg i najvažnijeg cilja i svog, jevrejskog naroda, ali i celokupnog čovečanstva, a to je mir“.

Peres je umro u bolnici nakon moždanog udara koji je dobio pre dve nedelje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana