Do sada odobreno oko 1.000 žalbi za vrtiće u korist roditelja Beoinfo

Objavljeno: 06.07.2018. 11:17 Izmenjeno: 06.07.2018. 13:44

U 15 beogradskih predškolskih ustanova do sada je rešeno oko 1.000 žalbi u korist roditelja, dok će se konačan broj naknadno odobrenih mesta u vrtićima znati sledeće nedelje nakon što se razmatranje prigovora roditelja okonča i u ustanovama na Novom Beogradu i u Zemunu, izjavio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Tokom godine će biti još mesta. U septembru ćemo imati jasniju sliku i najvažnije nam je da pre svega obezbedimo mesto za svu decu koja su prioriteti, a to su deca iz društveno osetljivih grupa, zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u porodici i čija su braća ili sestre upisana u isti vrtić – rekao je Gak za „Večernje novosti”.

On je istakao da je ove godine stiglo ukupno oko 4.200 žalbi roditelja, što je za oko 1.100 žalbi manje u odnosu na broj prigovora roditelja prošle godine.

Gak je poručio da će u septembru većina novoupisane dece krenuti u vrtiće. Tada će se znati i koliko dece će ostati neupisano i, kako je istakao, uz nastavak saradnje sa privatnim vrtićima, kojih sada ima 273 u sistemu refundacije Grada Beograda, te uz odobrenje proširenja kapaciteta od 20 odsto, očekuje se dalje smanjenje liste čekanja.

 

Nove igračke za decu u beogradskim vrtićima

Svi beogradski vrtići ovog leta dobiće nove igračke i materijal za rad sa decom. Grad Beograd je za ovu namenu izdvojio 71,6 miliona dinara, izjavio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Potpisan je ugovor sa izabranim ponuđačem nakon otvorenog postupka javne nabavke i u narednih desetak dana na adrese 314 beogradskih vrtića stižu igračke i svi materijali neophodni za vaspitno-obrazovni rad sa decom. Osim otvaranja što više novih mesta u vrtićima, važno nam je i da uslovi za rad vaspitača i boravak dece budu dobri, da imaju nova i kvalitetna sredstva za rad koja zadovoljavaju najviše standarde – rekao je Gak.

On je istakao da je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu objedinjenom nabavkom za svih 17 ustanova obezbedio za decu nove pribore i komplete za crtanje, igračke, društvene igre, materijale za ručni rad i umetničko stvaranje i sve druge neophodne rekvizite.

– Vrtići će dobiti više od 300 različitih artikala koji čine didaktičku opremu za rad sa decom po najvišim standardima i u skladu sa njihovim uzrastom i potrebama –rekao je Gak.

On je istakao da će Grad Beograd nastaviti ulaganje u predškolsko obrazovanje i podsetio je da je u maju Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu nabavio četiri nova dostavna vozila sa rashladnim uređajima za prevoz hrane za četiri predškolske ustanove u Beogradu.

Gak je zaključio da je prema trogodišnjem finansijskom planu ovog sekretarijata procenjeno da će u naredne dve godine u predškolsko obrazovanje grad ulagati oko 800 miliona dinara godišnje. Ovaj novac odnosi se na kapitalna ulaganja, investiciono održavanje i kupovinu opreme za vrtiće čime će se nastaviti započeti investicioni ciklus u predškolskim ustanovama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana