„SAD garant da će se svako slovo sporazuma primeniti“ Tanjug

Objavljeno: 05.09.2020. 12:14 Izmenjeno: 05.09.2020. 21:22

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji koji je juče potpisan u Vašingtonu je učinak koji je bio nezamisliv pre nekoliko godina, ocenio generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i dodao da Srbija treba da bude zadovoljna zato što je tačka deset, koja je podrazumevala obostrano priznanje, uklonjena iz finalne verzije.

foto Tanjug

Selakovic je, gostujući u Jutranjem dnevniku RTS-a, naveo da je ključno političko pitanje da je predsednik Vučić došao u priliku da američkim predsednikom potpiše važan bilateralni sporazum.

„Činjenica da smo potpisali bilateralni sporazum, a ne trostran, svedoci kolika pažnja i poštovanje su iskazani prema Srbiji, a kolika pažnja je poklonjena našem regionu, našem glavnom državnom politickom pitanju – pitanju Kosova i Metohije, a kada se pogleda taj papir jasno je da je ovim ucinjena jedna važna i pozitivna stvar za Srbiju, za naše gradane, za srpski narod na KiM“, rekao je Selaković.

Na pitanje da li je to što je sporazum potpisan sa američkim predsednikom garant da će on biti primenjen, Selaković kaže da je to pokazatelj da iza sporovodenja svakog slova ovog sporazuma stoje SAD.

„Naš predsednik i naš tim uspeli su jednim ozbiljnim, argumentovanim stavom i dobro pripremljenim nastupom da se izbore da u ovaj sporazum ne ude ta tacka 10 koja je figurirala i koja je podrazumevala obostrano priznanje. Takve tačke nije bilo u ovom sporazumu“, naglasio je Selaković.

Govoreći o moratorijumu od godinu dana na kampanju priznanja, odnosno povlačenja priznanja Kosova, kao i da li je time samo pitanje priznanja odloženo, Selaković kaže da ćemo to videti, jer to se može gledati i da je pitanje otpriznavanja odloženo.

„SAD su bile glavni protagonista takozvane kosovske nezavisnosti, a mi danas dolazimo u situaciju da naš predsednik sa predsednikom SAD postiže sporazum koji se tice Kosova i Metohije, a koji nije na štetu Srbije i nije na štetu Srba, naprotiv u njemu je niz tacaka kojima mi imamo puno pravo da budemo zadovoljni“, naglasio je Selakovic.

Rekao je da je Tramp stavio potpis na papir kojim se garantuje primena slobode relegije i svih sudskih odluka cije je nepoštovanje ugrožavalo opstanak Visokih Decana, Pecke patrijaršije.

„U opštini Dečani osim bratije manastira Visoki Dečani više nema Srba. Kada imate takvu jednu odluku to znači zaštitu opstanka i naše baštine i našeg bratstva“, dodao je Selaković.

Na pitanje koliko će ovaj sporazum uticati na odnose Srbije sa Izraelom i Palestinom, Selaković kaže da ćemo to tek videti.

Ukazao je da se veoma važna tačka ovog sporazuma teče se obaveze Sekretarijata za energetiku americke vlade da uradi fizibiliti studiju oko raspodele energenata kada je reč o Gazivodama.

„Mi do sada nismo imali nijedan jedini kilovat struje koji se proizvede u hidrocentrali na Gazivodama, mi sada dobijamo fizibiliti studiju koja će nam omogućiti da imamo struju sa Gazivoda. Dakle, nešto što su do sada Albanci kategorički odbijali“, zaključio je Selaković.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana