Sa simptomima korone odmah u domove zdravlja Tanjug

Objavljeno: 01.04.2020. 11:54 Izmenjeno: 01.04.2020. 20:15

Građani koji osećaju simptome slične korona virusu, od danas mogu u domovima zdravlja da provere svoje zdravstveno stanje. Građanima će u objektima koji su namenjeni samo za pacijente sa simptomima korona virusa biti urađena dijagnostika, merenje temperature, krvna slika, rendgen, dobiće mišljenje lekara, uz savet šta dalje da preduzmu.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić ističe da od danas više nema potrebe da se zove telefon koji je ministarstvo namenilo u cilju borbe brotiv korona virusa i da svi koji osete tegobe i simptome treba da odu prema najbližem Domu zdravlja gde će biti pregledani.

„Od danas se svako javlja na pregled u DZ, nakon specijalističkog pregleda i dobijene dijagnostike dobiće usmerenja da li će ići u samoizolaciju“, rekao je Vekić u programu RTS.

On je naveo da je uočeno da se građani kasno javljaju na pregled i da tek trećeg ili četvrtog dana od kad su postali febrilni pozivaju telefone, a to, kako kaže, komplikuje njihovu kliničku sliku i dalji tok lečenja.

„S druge strane potrebno je da prijem ka sekundarnom i tercijarnom nivou smanjimo, kako bi naše kolege infektolozi na Infektivnoj klinici i klinikama Dragiša Mišović i u Zemunu imali više vremena da se posvete težim slučajevima“, kazao je Vekić.

Domovi zdravlja će raditi od 7-22 časa, kaže on i dodaje da neće biti problema oko dolaska i povratka nakon 17 časova jer će pacijenti imati neophodnu dokumentaciju za kretanje tokom policijskog časa.

„Nakon 22 sata mogu da odu na Infektivnu ili bolnice opšteg tipa“, naveo je on.

Kako je istakao, na Sajmu je trenutno 49 pacijenata, od kojih je 39 muškaraca i 10 osoba ženskog pola sa lakšom kliničkom slikom.

U svakoj od tri smene je 10 lekara i 25 sestara, kaže Vekić.

Upitan za kritike zbog hladnoće i uslova, kao i za vizite lekara, Vekić je rekao da se radi na prevazilaženju problema sa toplom vodom i dodao da ima onih zlonamernih koji zloupotrebljavaju ovu situaciju.

„Nisu hotelski uslovi, ali radimo na prevazilaženju problema, upravo sa toplom vodom. Borimo se za svaki život“, zaključio je Vekić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana