„Sa pijetetom se sećamo heroja i žrtava fašizma“ Tanjug

Objavljeno: 09.05.2020. 13:34 Izmenjeno: 10.05.2020. 15:05

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položili su, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, vence na Groblju oslobodilaca Beograda. 

foto Beoinfo

Uz ambasadore i predstavnike ambasada Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana, Ukrajine, Kazahstana i Jermenije, vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane, Subnora Srbije i Beograda i građani.

Venci su položeni i na Spomenik crvenoarmejcu, nakon čega su se zvaničnici upisali u spomen-knjigu.

Radojičić je rekao da je važno da se i danas, posle 75 godina setimo heroja i onih koji su bili žrtve fašizma.

–    Uvek se moramo sećati tog vremena, pre svega da ne zaboravimo i sa pijetetom se setimo heroja koji su dali svoje živote za slobodu, kao i nedužnih žrtava tog vremena. Treba da se setimo tog strašnog vremena, jer nas istorija uči da se ono može ponoviti i da svet mora biti pažljiv, da mora da prepozna i osujeti to zlo u svojim počecima. Beograd je oduvek bio slobodarski grad, a danas se sećamo i naših saveznika jer tu borbu smo svi zajedno izvojevali dajući tako doprinos pobedi nad mračnim silama koje su se nadvile nad Evropom i celim svetom  – istakao je gradonačelnik.

On je poručio da je ovaj dan prilika da se oda počast borcima protiv fašizma i još jednom pošalje poruka o važnosti očuvanje načela kojima su se oni vodili u teškoj borbi.

–    Naš narod se kroz istoriju uvek opredeljivao za načela slobode i napretka, pa smo tako i u tadašnjem ideološkom posrnuću koje je zavladalo svetom, bili na pravoj strani istorije. Sloboda, pravda, mir i tolerancija su neprocenjive vrednosti i uvek moramo naglašavati njihovu važnost kako se ništa slično ovoj najpogubnijoj idelogiji ne bi ponovilo. Iz devetog maja svet je izvukao veliku pouku i dobio u amanet da zauvek čuva vrednosti koje su pobedile toga dana. S toga je  bitno da i mlade naraštaje podsećamo na ovaj veliki istorijski datum – rekao je Radojičić.

Ministar Đorđević je rekao da je 9. maj važan datum u srpskoj istoriji.

–    Tada smo izvojevali slobodu, pobeđen je fašizam i kao narod mi imamo čime da se ponosimo. U tom ratu dali smo velike žrtve i najmanje što zaslužuju je sećanje na njih. Naša je dužnost da svim budućim pokoljenjima pričamo o tom vremenu kako ne bi dozvolili da se ono ponovi  – naglasio je Đorđević.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko čestitao je svima Dan pobede i istakao da se radi o veličanstvenom datumu.

–    Vodimo zajedničku borbu protiv falsifikovanja istorije, bili smo zajedno u borbama i zajednički smo i platili veoma visoku cenu za svoju slobodu 1941-1945. godine – rekao je ambasador Ruske Federacije, izrazivši zadovoljstvo i sadašnjom saradnjom dve zemlje u borbi protiv infekcije korona virusom.

Groblje oslobodilaca Beograda posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda oktobra 1944. godine. U memorijalnom kompleksu, otvorenom 20. oktobra 1954. godine, sahranjeno je 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) i 818 boraca Crvene armije. U borbama za oslobođenje Beograda, od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginula su 2.944 borca NOV-a i POJ-a i 961 borac sovjetske Crvene armije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana