Sa juga Srbije po gorivo u Makedoniju i na Kosovo Beta, Tanjug

Objavljeno: 08.06.2018. 19:13 Izmenjeno: 08.06.2018. 19:14

Sve veći broj žitelja opština Preševo, Bujanovac i Vranje koristi prednost pograničnih mesta i gorivo kupuje na benzinskim pumpama u Makedoniji i na Kosovu jer je jeftinije nego u Srbiji.

Žitelji Preševa i Bujanovca za punjenje rezervoara u Makedoniji ili na Kosovu koriste svaku priliku kada tamo odlaze sa praznim rezervoarom, zbog rodbinskih ili poslovnih veza, a najčešći gradovi do kojih se dolazi su Kumanovo i Gnjilane.

Kako navode žitelji Bujanovca za punjenje praznog rezervoara jeftinijim gorivom na benzinskim pumpama u Makedoniji ili na Kosovu ne isplati se odlazak preko granice samo za tu namenu, već se uvek tankovanje do vrha jeftinijim gorivom spaja sa nekim drugim obavezama.

Najnovije poskupljenje goriva motivisalo je medjutim i žitelje Vranja, kojima do granice sa Makedonijom ili sa Kosovom treba još po 20 kilometara u jednom pravcu u odnosu na Bujanovac ili Preševo, da u većem broju krenu na organizovane ture punjenja rezervoara, pre svega u Makedoniji.

Prema izjavama očevidaca nije retkost na benzinskim pumpama u Kumanovu videti Vranjance kako osim tankovanja rezervoara do vrha pune benzinom i kante koje su za tu svrhu poneli sa sobom.

Prosečna cena bezolovnog benzina u Srbiji je trenutno 152,02 dinara za litar, odnosno 1,29 evra, dok je u Makedoniji 1,19 evro, a na Kosovu 1,25 evra.

 

Protest zbog cene goriva

Građajni nezadovoljni cenom goriva blokirali su danas na sat vremena svojim vozilima ključne saobraćajncie u više gradova u Srbiji.

Protest održan između 17.00 i 18.00 sati se na pojedinim mestima u prestonici poklopio sa uobičajenim gužvama petkom popodne kao što je slučaj, na primer, na autoputu preko Gazele gde je u to vreme i inače „krkljanac“.

Na lokacijama na kojima su vozači blokirali saobraćaj nije bilo uniformisane policije, kao ni incidenata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana