RŽD Internešnl hoće da gradi savremeni dispečerski centar Tanjug

Objavljeno: 05.05.2017. 13:02 Izmenjeno: 05.05.2017. 13:02

Ruske železnice su zainteresovane da izgrade najsavremeniji dispečerski centar za upravljanje prugama u Srbiji i o tome će se razgovarati odmah po formiranju nove Vlade Srbije, izjavio je danas generalni direktor kompanije RŽD Internešnl Sergej Pavlov.

„Već smo dobili predlog da u Beogradu napravimo najsavremeniji dispečerski centar za upravljanje prevozom. To će biti jedna od tema za razgovor koji ćemo voditi sa novoformiranom Vladom Srbije u junu“, rekao je Pavlov Tanjugu.

Pavlov je podsetio da je bila predviđena izrada projekta za novi dispečerski centar i istakao da je on već završen i da će uslediti razgovori o njegovoj gradnji.

„Taj centar bi omogućio da se prati roba ne samo na čitavoj teritoriji Srbije već i na teritoriji cele Evrope. To bi mnogo značilo ne samo za infrastrukturu srpskih železnica već i za Srbija kargo, jer bi tako dobili potpuno novi model za planiranje, upravljanje prevozom i upravljanje prevozom robe“, kazao je Pavlov.

On je naglasio da bi Srbija tako dobila instrument za upravljanje saobraćajem sa najsavremenijim tehnologijama i tehničkim rešenjima.

Ruski Institut Nias i Saobraćajni institut CIP su prošle godine u Vladi Srbije potpisali ugovor o projektovanju jedinstvenog dispecerskog centra za upravljanje železnickim saobraćajem u Srbiji.

Stari dispečerski centar u Srbiji postoji već više od 30 godina i tehnološki je prevaziđen, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila da je novi neophodan kako bismo imali moderne železnice koje će biti povezane s regionom, kao i da će načini finansiranja tog projekta biti razmatrani kada budu poznati svi tehnički detalji.

Dispečerski centar je jedan od četiri projekta predviđenih Memorandumom o strateškom partnerstvu izmedu RŽD Internešnl i Infrastrukture železnice Srbije, koji je potpisan 27. oktobra 2015. u Moskvi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 34°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana