Ružić:Ponosni na rad Fonda za nauku Tanjug

Objavljeno: 14.03.2022. 14:24 Izmenjeno: 14.03.2022. 14:24

Fond je za kratko vreme uspeo da dostigne standarde sličnih organizacija u inostranstvu a koje imaju dužu reputaciju i trajanje, ocenio je Ružić na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci.

Fond za nauku Srbije obeležio je tri godine postojanja a tim povodom ministar prosvete Branko Ružić naglasio je da svi možemo biti ponosni na rezultate te institucije koja radom podstiče razvoj mladih i kreativnih načnika i time pokazuje da ulaganje u nauku i obrazovanje doprinosi napretku razvoja celokupnog društva i međunarodnom ugledu države.

Rad Fonda zapažen je u naučnim, evropskom prostoru, što je između ostalog rezultat članstva u Science Europe, koje našim naučnicima otvara prostor za širi rad kako bi sa evropskim kolegama mogli da ispunjavaju društvenu misiju i pomeraju granice znanja, rekao je Ružić.

On je takođe istakao važnnost novog programa od javnog značja – Programa Identiteti, čiju realizaciju Fond pokreće u cilju podsticanja razvoja društvenog, kulturnog i nacionalnog identiteta kao dela civilizacijske baštine.

„Program identiteta je od velikog značaja za sve nas, imajući u vidu posebnost našeg društva i jedinstvo različitosti i sva identitetska pitanja krucijalna za svako društvo – to je naš genetski kod|, rekao je Ružić i dodao da je taj program neće doprineti smo nauci već će pokazati da je Srbiji stalo da svaki njen član bude vrednovan.

Ministar je izrazio očekivanje da će se do 20. maja za učesće u tom programu prijaviti veliki broj projekata.

Podsetio je i na brojna strateška dokumenta koja je Vlada Srbije usvojila u cilju jačanja nauke i obrazovana, startap ekosistema, veštačke inteligencije, …

„Sva ta dokumenta instrumenti su za jačanje naučne inovacione delatnosti. Ulaganja u nauku i obazovanje i inovacije pre svega su ulaganja u budućnost našeg društva“, rekao je Ružić.

Vršilac dužnost direktora Fonda Milica Ðurić Jovičić istakla je da su radili mnogo na razvoju te institucije.

Znali smo da je suština i srž uspešnog fonda nepristrasan rad u svim fazama posebno u selekciji kandidata, rekla je ona i dodala da su im zato bili potrebni inostrani partneri, tako da Fond danas ima bazu evaluatora iz 60 zemalja,

Fond je, kako kaže, realizovao pet programa koji obuhvataju 282 projekata i 1.700 istraživača.

Cilj Fonda je društvo zasnovano na znanju, rekla je i naglasila da Fond ima podršku Svetske banke i Delegacije EU.

Najavila je otvaranje Programa Identiteti u okviru kojega će naučnici imati priliku da predstave sve stubove našeg identiteta, a zatim će se kako je dodala raditi i na programima borbe protiv zagađena i nove saradnje sa srpskom naučnom dijasporom.

Nauka nije samo potraga za istinom, ona je potraga za svrhom, rekla je direktorka Fonda i nagalsila da su do sada razvijali programe vezane za razvoj veštačke inteligencije, kovid-19, Promis i saradnju sa srpskom naučnom dijasporom.

Za njih je obezbeđeno 44 milona evra i to je novac uložen u rad istraživaca, međunarodnu saradnju, publikacije, kvalitet rada, naučnika i naše nauke.

Direktorka Fonda je rekla da sada imaju 25 zaposlenih i da će ih uskoro biti 40.

Na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci, kojoj su prisustvovali dekani, rektori, akademici, predstavnci Insituta, vlade, naučne zajednice i SPC, govorili su rukovodioci nekih od projekata – Zorana Kovačevic, Jovana Grahovac i Slobodan Davidović.

Predsednik Science Europe Mark Šilc naglasio je da je Fond za nauku Srbije postao važan deo evropske istraživačke zajednice i da se raduju nastavku plodne saradnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana