Ruzić: U 102 škole neće biti spajanja odeljenja tanjug

Objavljeno: 26.08.2022. 14:55 Izmenjeno: 26.08.2022. 14:55

Ružić je istakao da Vlada donosi sektorska povećanja plata već nekoliko godina, kao i da će ona biti i naredne godine u januaru.

foto tanjug

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je na sastanku sa predstavnicima reprezentaticnih sindikata istakao da u 102 škole neće biti spajanja odeljenja, dok se za ostalih osam još razmatra kao i da nema govora o stotinama zatvorenih škola, te da će se uvek voditi računa pre svega o učenicima.

Za prosvetare je sporan predlog o kombinovanju odeljenja od 5. do 8. razreda, jer smatraju da će spajanje razreda zatvoriti male škole, a da će nastavnici postati tehnološki višak.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva prosvete, došlo je do pogrešnih tumačenja mogućnosti da se kombinuju odeljenja od 5. do 8. razreda, a ministar je istakao da to nije imperativna norma, već opcija za sredine gde učenika više nema, odnosno gde ima problem sa obezbeđivanjem nastavnika.

„Nikakvih ukidanja škola nema, odeljenja niti radnih mesta“, rekao je ministar i dodao da su škole te koje imaju uvid i razmatraju najbolje opcije za svoju sredinu i da se obraćaju nadležnim školskim upravama za saglasnost.

Od 110 zahteva koje su do sad škole uputile da ne bude spajanja, već su se školske uprave saglasile sa 102, a ostalih 8 dostavljeni su sektoru na dalje razmatranje, naveo je ministar. „Svakako nema ni govora o stotinama zatvorenih škola ili bilo kakvim sličnim besmislicama. Učenik će uvek biti interes broj jedan za nas“, podvukao je ministar.

„Biće veća povećanja nego prošli put“, rekao je ministar ističući da će iako će sa ovim povećanjem plate biti gotovo duplo veće nego pre sedam godina, najpravičnije i najadekvatnije plate doneti uvođenje sistema platnih razreda koji se očekuje 2025. godine.

Pošto se ulazi u šestu fazu zapošljavanja prosvetnih radnika Ruzić je najavio da će se uskoro objaviti konkurs za još 2.553 radnih mesta koji se odnose na 2019. godinu, a u toku je i izrada Posebnog kolektivnog ugovora u kojem su definisane određene povlastice.

„Smatram da je ovo značajan pomak jer ćete novim ugovorom imati jubilarnu nagradu za 40 godina staža, kao i pomoć za rođenje deteta“, kazao je Ružić.

On je istakao da je siguran da je svima jasno koliko Vlada proteklih godina investira u obrazovanje, kako u zapošljavanje, povećanje plata, bolje uslove školovanja, nove ili renovirane škole i da slobodno može da kažei da ulaganja nisu nikad bila veća“ dodajući da bi bio srećan kada bi moglin da se reše svi zahtevi.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da je pohvalno što je ministar izražavao razumevanje sve vreme tokom svog mandata, i da je svojim radom činio da se zaposleni u prosveti osete dobro, kao i da je prepoznata žrtva nastavnika da tokom pandemije nastava, bilo redovna ili onlajn, funkcioniše najbolje moguće.

Istakla je da smatra važnim da broj učenika u odeljenjima bude 24, ali da je važno da se ograniči narednim zakonskim rešenjem na 28 tamo gde ima 30 i da se to smanjenje može vršiti sukcesivno.

Ruzić je rekao da je republički prosek dosta ispod 24 učenika u osnovnim školama, kao i da ima samo 1,1 odsto odeljenja sa preko 30 učenika, dok sa 10 i manje ima skoro 30 odsto odeljenja širom Srbije, ali da u potpunosti razume zahtev i da je rešiv ukoliko se razmotri i proširenje kapaciteta tih škola sa većim brojem, kako prostornih, tako i nastavnih.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić istakla je da se nada da će povećanje plata, kao i platni razredi uslediti što pre, kako bi prosvetni radnici dostigli dostojanstveniji nivo života.

Srđan Slović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, napomenuo je da je važno da se izjednače plate zaposlenih u studentskom i učeničkom standardu.

Zamenik predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije Milan Trbović rekao je da se, kada se budu radile platne grupe i platni razredi, vodi računa da se prepozna opterećenost nastavnika i uvrsti u sistem platnih razreda.

Ružić je svim zaposlenima i učenicima poželeo srećan početak školske godine i izrazio uverenje da će i ona proći u najboljem redu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana