Ružić na Saobraćajnom fakultetu Tanjug

Objavljeno: 04.10.2021. 12:05 Izmenjeno: 05.10.2021. 11:33

Nova akademska godina  zvanično je počela na fakultetima u Srbiji, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić posetio je Saobraćajni fakultet u Beogradu, gde je poželeo sreću brucošima, koji će se prvi put susresti sa kombinovanom nastavom

Studenti su izrazili zabrinutost zbog takvog modela nastave, ali i istakli da se nadaju da će biti dobro organizovan.

Nemanja Čupić kaže da je više ljubitelj nastave uživo, jer smatra da će se kombinovanom nastavom lošije savladati gradivo.

Njegov kolega Ognjen Mačurić smatra da bi bilo bolje da svi idu na nastavu, dok njegova koleginica Anđela Živanović izražava nadu da će to biti lepo iskustvo i da će biti dobra organizacija.

Resorni ministar je poručio nije nimalo lako organizovati model nastave u uslovima epidemije i istakao da država želi da ulaže u budućnost, koju uprave, kaže, čine mladi.

Od danas ni u jednoj lokalnoj samoupravi u školama se neće organizovati kompletna onlajn nastava, a Ružić kaže da su do toga doveli brojni parametri, između ostalog, broj vakcinisanih, zaraženih i testiranih.

„Došli smo do zaključka da nema potrebe da se više u tim opštinama sprovodi onlajn nastava i dobro je da beležimo jedan optimističnji trend“, rekao je Ružić odgovarajući na pitanje novinara.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, doneo je odluku da se kombinovana nastava od danas primenjuje u srednjim školama u 23 lokalne samouprave.

To su Beograd, Bajina Bašta, Valjevo, Velika Plana, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Vrnjačka Banja, Ivanjica, Kragujevac, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Pirot, Prokuplje, Sjenica, Temerin, Ub, Užice, Čačak, Šabac.

Ružić je još jednom pozvao studente da prime vakcinu protiv kovida-19 i rekao da toliko ima punktova za vakcinaciju, te da više nije pitanje da li su fakulteti spremni za organizaciju imunizacije, već da li to studenti žele.

Novi rektor Beogradskog univerziteta Vladan Ðokić poručio je da je prvi cilj u njegovom mandatu upravo početak školske godine, te izrazio žaljenje što se drugu godinu zaredom, zbog epidemiološke situacije nastava odvija kombinovano.

„Mislim da će svaki fakultet na bazi svog iskustva i parametara organizovati nastavu u skladu sa epidemiološkom situacijom“, rekao je Ðokić za Tanjug.

On je naveo i da ima kratkoročne i dugoročne ciljeve kada je u pitanju Univerzitet u Beogradu.

„Kratkoročni ciljevi su da se formiraju određeni organi Univerziteta, treba da se konstituiše Senat…, a osnovni dugoročni cilj je da Univerzitet u Beogradu ostane i još više se, kaže, učvrsti kao vodeća naučna institucija u regionu.

„Da svojom snagom i autoritetom doprinese da studenti koji sa fakulteta izađu, budu cenjeni u svojim oblastima i doprinesu razvoju našeg društva“, naglasio je Ðokić.

Na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu danas je novu akademsku godinu započelo oko 350 brucoša, što je približan broj kao i prethodnih godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 34°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 24°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana