Ružić: Moramo da se bavimo prevencijom nasilja i školama tanjug

Objavljeno: 27.11.2022. 10:52 Izmenjeno: 27.11.2022. 10:52

U intervjuu za RTS on je podsetio da je prosvetni sistem Srbije odavno rekao „stop“ nasilju i naglasio da je potrebno da se sistem „utegne“.

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisane, ali važnije od kazni je da se radi na prevenciji, rekao je ministar prosvete Srbije Branko Ružić.

U intervjuu za RTS on je podsetio da je prosvetni sistem Srbije odavno rekao „stop“ nasilju i naglasio da je potrebno da se sistem „utegne“.

„Obično kada imamo neki problem, mi formiramo radnu grupu, ovde to nije slučaj, imamo sistem samo ga treba utegnuti. Postoje timovi za prevenciju nasilja, pedagozi, psiholozi“, rekao je Ružić.

Povodom slučaja teško pretučenog dečaka u Subotici, čiji je otac najavio da će tužiti i učenike nasilnike i njihove roditelje, kao i školu, Ružić je rekao da je to „frapantno težak slučaj, nažalost ne i jedini“ i da otac ima pravo da traži zaštitu od onih koje smatra odgovornim.

„Otac kaže da je prijavljivao, najpre verbalno nasilje, ali očigledno to nije preneto na više instance. Inspekcija je reagovala promptno kada je došlo do fizičkog nasilja, ali apelujem i na decu, i na nastavnike i na roditelje da ne ćute i da prijavljuju nasilje“, istakao je Ružić.

Protekle nedelje javnost je saznala za slučajeve vršnjačkog nasilja i u Surdulici, Vranju, Vladičinom Hanu, Beogradu, pa se postavlja pitanje da li su kazne adekvatne, navodi RTS.

„U utorak ćemo razgovarati i o novim merama. Kazne su jasno definisane, a najooštrija kazna je izbacivanje iz škole. Važnije je da se bavimo prevencijom nego kaznama“, zaključio je Ružić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana