Ružic i Čen Bo:Obrazovanje jedan od temelja saradnje Srbije i Kine tanjug

Objavljeno: 17.11.2022. 14:08 Izmenjeno: 17.11.2022. 14:08

Ministar Ružić je istakao da dve zemlje veže pouzdano partnerstvo i iskreno prijateljstvo.

foto tanjug

 

Obrazovanje je jedan od temeljnih stubova bilateralne saradnje Srbije i Kine, saglasili su se ministar prosvete Branko Ružić i ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo.

Sagovornici su ocenili da je napravljen veliki pomak kada je reč o izučavanju srpskog jezika u Kini i kineskog jezika u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ambasadorka Kine izrazila je nadu da bi kao rezultat dobre saradnje u oblasti obrazovanja mogla biti i priprema udžbenika za učenje kineskog jezika u Srbiji.

Ružić je kao dobar primer naveo i to što je trenutno povećan broj katedri srpskog jezika u Kini i da sada one postoje na tri fakulteta, dok je do nedavno bila samo jedna.

„Srećni smo što se intenzivira saradnja u okviru formata KINA – CIEZ koji se pokazao kao sjajan model za očuvanje postojećih i nadgradnju dobrih odnosa. Verujem da ćemo kroz ovaj model dal?e podsticati i podržavati prosvetnu saradnju, posebno da podstičemo univerzitete i fakultete obe strane da se pridruže Konzorcijumu za visoko obrazovanje Kina-CIEZ, kao i da razviju bilateralnu i multilateralnu saradnju“, kazao je ministar.

On je izrazio očekivanje da će biti unapređena i razmena talentovanih studenata, kao i nastavnika, ali i da će se razvijati obuke za njih čime će biti podstaknut proces razmene dobrih praksi.

Ružić je upoznao ambasadorku sa radom Naučno-obrazovno kulturnog centra „Vuk Karadžić“ u Tršiću i rekao da tu postoji potencijal za saradnju sa kineskim partnerskim ustanovama kada je reč o obrazovanju učenika srednjih škola.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana