Rusija i Turska potpisale ugovor o izgradnji gasovoda AP, Tanjug

Objavljeno: 11.10.2016. 09:51 Izmenjeno: 11.10.2016. 11:25

Ministri energetike Rusije i Turske potpisali su u Istanbulu ugovor o izgradnji gasovoda „Turski tok“, kojim će gas iz Rusije biti sproveden do Turske kroz dve magistralne linije, od kojih bi jedna bila namenjena za distribuiranje energenta zemljama članicama Evropske unije.

 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, na marginama Svetskog energetskog kongresa u Istanbulu.

Prema dogovoru, obe linije treba da budu izgrađene do decembra 2019. godine.

Reč je o projektu koji je bio obustavljen zbog tenzija između dve zemlje, podseća američka agencija.

Putin je na konferenciji za novinare rekao da su se u okviru diskusije o projektu, Moskva i Ankara takođe dogovorile da Turska dobije popust na gas.

„Prema ovom tek potpisanom medudržavnom sporazumu odlučeno je da se ubrzaju radovi na ’Turskom toku‘. Drugo važno pitanje je nuklearna elektrana ’Akuju‘. Ovde je postignut dogovor da se dodatno ubrza rad na nuklearnoj elektrani ’Akuju‘. Uveren sam da ćemo biti u stanju da nadoknadimo vreme izgubljeno u proteklom periodu“, istakao je Erdogan.

Ranije je direktor „Gasproma“ Aleksej Miler, kako je preneo Sputnjik, saopštio da sporazum Rusije i Turske podrazumeva izgradnje dve linije magistralnog gasovoda po dnu Crnog mora, a kapacitet svake linije je veći od 15 milijardi kubnih metara gasa.

Pretpostavlja se da će gas kroz prvu liniju biti u potpunosti predviđen za turske korisnike.

Druga linija predviđena je za evropsko tržište, ali njena izgradnja biće moguća tek nakon dobijanja odgovarajućih garancija Evropske unije, kako su više puta isticali u Moskvi.

Prema dogovoru, obe linije treba da budu izgradene do decembra 2019. godine.

„Gasprom“ je već objavio da je dobio većinu dozvola od Ankare za sprovodenje projekta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 21°C
Min: 9°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana