Rusija počela povlačenje vojne opreme iz Sirije

Objavljeno: 15.03.2016. 08:15 Izmenjeno: 15.03.2016. 08:15

Rusija je započela povlačenje svoje vojne opreme iz Sirije, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Moskvi.

„Tehničko osoblje vojne baze (Hmeim u Siriji) započelo je pripremanje aviona za let do matičnih baza u Ruskoj Federaciji“, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Osoblje baze Hmeim počelo je da tovari opremu i materijal u letelicu, dodaje se u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je juče početak povlačenja većeg dela ruskih snaga iz Sirije, saopštivši da je vojna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve.

Na sastanku sa ministrima odbrane i spoljnih poslova u Kremlju, Putin je precizirao da povlačenje treba da počne od danas.

On je takođe istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

 

De Mistura: Povlačenje Rusije iz Sirije značajan pomak

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura pozdravio je delimično povlačenje ruske vojske iz Sirije kao značajan pomak i izrazio nadu da bi će to pozitivno uticati na mirovne pregovore. „Najava predsednika Putina na sam dan početak ove runde unutarsirijskih pregovora u Ženevi je značajan razvoj događaja za koji se nadamo da će imati pozitivan uticaj na napredak pregovora u Ženevi“, rekao je De Mistura u saopštenju.

Cilj tih pregovora je, kako je naglasio, postizanje političkog rešenja za konflikt u Siriji i mirna politička tranzicija u zemlji, prenosi AFP.

 

SAD iznenađene, nisu unapred znale za odluku Putina

Američki zvaničnici su saopštili da nisu unapred bili obavešteni o odluci ruskog predsednika Vladimira Putina o povlačenju vojnih snaga iz Sirije.

Agencija Rojters je prenela da su zvaničnici SAD bili iznenađeni ovom iznenadnom objavom iz Moskve.

Tim povodom oglasila se i Bela kuća, koja je saopštila da SAD prvo žele da vide „kakve su tačno namere Rusije“, preneo je AFP.

Francuska agencija takođe ocenjuje da je ova Putinova objava za Amerikance bila neočekivana.

Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja.

I ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažovani na praćenju primirja, a ruske baze u Tartusu i Hmeimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

„Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmeim delovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zastićene sa kopna, mora i iz vazduha“, rekao je ruski predsednik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana