Rusija objavila listu neprijateljskih zemalja Tanjug

Objavljeno: 07.03.2022. 13:27 Izmenjeno: 08.03.2022. 10:57

U skladu sa odlukom ruske vlade, sve korporativne ugovore sa kompanijama i pojedincima iz “neprijateljskih zemalja“ sada mora da odobri jedna vladina komisija.

Vlada Ruske Federacija odobrila je listu stranih država i teritorija koje, kako se navodi, čine neprijateljske akcije protiv Rusije, njenih kompanija i građana.

Na listi su između ostalog SAD, Kanada, države članice EU, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Švajcarska.

Među zemljama iz regiona na ovoj listi su Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija, prenosi TAS S.

Lista je usvojena nakon predsedničke uredbe donete 5. marta kojom se ruskoj vladi, kompanijama i građanima dozvoljava da privremeno u rubljama otplate dugove u stranoj valuti međunarodnim kreditorima iz “neprijateljskih zemalja“.

Lista obuhvata i Andoru, Island, Lihtenštajn, Monako, Norvešku i San Marino, kao i Japan, Južna Koreja, Australiju, Mikroneziju, Novi Zeland, Singapur i Tajvan.

Peskov otkrio šta tačno Moskva traži od Kijeva

Rusija zahteva da Ukrajina obustavi vojne akcije, promeni svoj ustav, očuva neutralnost, prizna Krim kao deo Rusije i prizna nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike, izjavio je za Rojters portparol Kremlja Dmitri Peskov.

On je rekao da je Rusija poručila Ukrajini da je spremna da obustavi vojne akcije momentalno ukoliko Kijev prihvati uslove Moskve.

Britanska novinska agencija navodi da su ovo do sada najkonkretniji uslovi koje je Rusija postavila Ukrajini da bi obustavila vojnu operaciju u toj zemlji koja traje već 12 dana.

Peskov je dodao da je Ukrajina svesna uslova i da Kijev zna da sukob može biti zaustavljen svakog trenutka.

Po pitanju neutralnosti, Peskov je kazao da bi Ukrajina trebalo da promeni ustav čime bi odbacila ulazak u bilo koji međunarodni blok.

„Ovo je moguće samo ukoliko se naprave promene u ustavu“, dodao je.

Peskov je naglasio da Rusija nema nameru da traži dodatne teritorijalne ustupke od Ukrajine.

„Stvarno završavamo demilitarizaciju Ukrajine. Završićemo to. Ali glavna stvar je da Ukrajina obustavi vojne aktivnosti. Oni bi trebalo da stanu sa vojnim akcijama i tada ne bi bilo pucnjave“, istakao je Peskov.

Rusija: Ukrajina ne poštuje sporazume o koridorima za evakuaciju

Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je  Ukrajinu da ne poštuje sporazume o stvaranju humanitarnih koridora za evakuaciju civila, javlja agencija Interfaks.

Rusija je ranije danas najavila nove „humanitarne koridore“ za transport Ukrajinaca do Rusije i Belorusije.

Kijev je takav potez Rusije odbio kao „potpuno nemoralan“.

Putin: Ukrajinski nacionalisti i dalje drže civile

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ukrajinski nacionalisti nastavljaju da sprečavaju povlačenje civila iz opasnih zona, saopštila je  pres služba Kremlja, nakon razgovora Putina i premijera Indije Narendre Modija.

„Vladimir Putin je informisao premijera Indije da, uzimajući u obzir pogoršanje humanitarne situacije, ruske oružane snage su proglasile danas zatišje i otvaranje humanitarnih koridora“, navodi se u saopštenju koji je preneo TAS S.

Pres služzba Kremlja dodaje da u isto vreme „nacionalističke grupe nastavljaju da ometaju povlačenje civila, među kojima su i strani državljani, iz zona sukoba, koristeći silu i pribegavajući raznim oblicima provokacija“.

Putin je rekao Modiju i da rusko vojno osoblje čini sve da evakuiše indijske državljane iz grada Sumija.

„Indijski studenti, koje su držali radikali u Harkovu, uspeli su da napuste grad kao rezultat snažnog međunarodnog pritiska na kijevske vlasti. Rusko vojno osoblje pokušava na svaki način da evakuiše indijske državljane iz Sumija“, dodaju iz Kremlja.

Kako iz Moskve navode, Modi je zahvalio ruskoj strani na merama koje je preduzela za povratak indijskih državljana kućama.

Putin: Ruska vojska preduzima mere da spasi civile

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i preneo mu da ruska vojska preduzima sve moguće mere kako bi spasila živote civila u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

„Vladimir Putin je posebno naglasio da ruska vojska preduzima sve moguće mere kako bi spasila živote civila“, navodi se u saopštenju Kremlja, a prenosi Sputnjik internešnal.

Rojters dodaje da je Putin pozvao Evropu da izvrši pritisak na Kijev i natera ga da „poštuje humanitarno pravo“.

Predsednik ES razgovarao sa Putinom o situaciji u Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da je sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razgovarao o ”razvoju tragične situacije u Ukrajini”.

”EU najstrože osuđuje rusku agresiju protiv Ukrajine. Pozvao sa predsednika Putina da odmah prekine sa neprijateljstvima i omogući bezbedan prolazi i pristup humanitarnoj pomoći. Posebno sam naglasio potrebu da se u svetlu borbi obezbede nuklearna postrojenja u Ukrajini”, poručio je Mišel na Tviteru.

Predsednik Evropskog saveta naglašava da je sa predsednikom Ruske Federacije dogovoreno dalje održavanje kontakata.

Putin: EU da natera Kijev da poštuje humanitarno pravo

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tokom razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da Evropska unija treba da utiče na vlasti u Kijevu i da ih natera da poštuju humanitarno pravo, saopštila je  pres služba Kremlja.

Putin je pojasnio rusku poziciju u vezi sa specijalnom vojnom operacijom kako bi se zaštitile samoproklamovane republike u Donbasu, koje je Moskva priznala, preneo je TAS S.

„Nekoliko puta je pomenuto da su ruske oružane snage proglasile prekid vatre zbog evakuacije stanovništva putem humanitarnih koridora. Međutim, bataljoni ukrajinskih nacionalista to sprečavaju tako što pribegavaju nasilju prema civilima i raznim vrstama provokacija“, dodaje se u saopštenju.

Lideri Evropske unije razgovaraće narednih dana o zahtevu Ukrajine da se pridruži EU, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Solidarnost EU, prijateljstvo i pomoć bez presedana Ukrajini su nepokolebljivi. U naredim danima razgovaraćemo o zahtevu Ukrajine za čclanstvo“, naveo je Mišel na Tviteru.

Lideri EU trebalo bi da razgovaraju o ratu u Ukrajini i zahtevu te zemlje da se pridruži EU tokom neformalnog samita u Parizu, koji je zakazan za četvrtak.

Kirilov: Ukrajina eksperimentisala sa kugom, antraksom…

Biološke laboratorije u Lavovu su eksperimentisale sa patogenima kuge, antraksa i bruceloze, dok su laboratorije u Harkovu i Poltavi eksperimentisale sa difterijom, salmonelom i dizenterijom, izjavio je  šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov.

„Analiza otpada ukazuje da su eksperimenti rađeni sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, salmonele i dizenterije, u Lavovu, Harkovu i Poltavi“, rekao je Kirilov, preneo je TAS S.

Kirilov je dodao da je u Lavovu uništeno više od 320 kontejnera sa ekstremno opasnim patogenima.

„Ova lista i velika količina biopatogena su jasnan dokaz da su se tamo odvijali vojno-biološki eksperimenti“, naglasio je on.

Kirilov je rekao da supervizori programa iz Pentagona bili savršeno svesni da, ukoliko bi ruski naučnici imali šansu da ispitaju uzorke, bilo bi moguće da se dokaže sa velikim stepenom verovatnoće da Ukrajina i SAD su prekršile Konvenciju o zabrani biološkom i toksičnom naoružanju.

On je kazao da je aktivnost bioloških laboratorija došla do javnosti 2014. godine, kao i, kako je naglasio, američki program o takozvanoj reformi ukrajinskog zdravstvenog sistema, što je potom dovelo do nekontrolisanog rasta značajnog broja infekcija.

Kokretno, Kirilov je pomenuo sve češće slučajeve rubeola, difterije i tuberkuloze.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je Ukrajinu kao zemlju sa visokim rizikom od mogućeg žarišta polija“, istakao je Kirilov.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana