Rusija: Kijev krenuo putem suprotnim mirnom rešenju sukoba Tanjug

Objavljeno: 18.01.2018. 17:11 Izmenjeno: 18.01.2018. 17:11

Ukrajinski parlament odlučio je da krene putem suprotnim od mirnog političkog rešenja sukoba u Donbasu, izjavo je danas ruski izaslanik u Kontakt grupi Boris Grizlov.

„Politička predstava koja se odvila u prethodnih nekoliko dana završena je danas time što je Ukrajina usvojila zakon o reintegraciji Donbasa. Prema ovom zakonu, ukrajinska Vrhovna rada označava Rusiju kao agresora, koji je okupirao deo teritorije Ukrajine“, rekao je Grizlov, prenosi TAS S.

On je ukazao da taj Zakon ne pominje ni Sporazum iz Minska, niti da će se Kijev pridržavati propisa tog sporazuma.

„Kijev je zapravo odabrao put suprotan mirnom političkom rešenju sukoba koji su nametnuli ratni huškači, a pozdravio ukrajinski predsednik“, kaže Grizlov.

Ukrajinska Vrhovna rada usvojila je zakon o reintegraciji Donbasa koji Rusiju označava kao „okupatora“ i zvanično uvodi termin „ruska agresija“.

Takođe se navodi da su samoproklamovane Narodne Republike Donjecka i Luganska „okupirane teritorije“, a Rusija „okupator“, prenosi Tas s.

Istovremeno, predsedniku se daju ovlašćenja da upotrebi oružanu silu bez odobrenja parlamenta, a za „oslobađanje teritorija“ na istoku zemlje.

U dokumentu se ne pominje Sporazum iz Minska.

Zakon nije podržao Opozicioni blok, navodeći da on šteti Ukrajini i građanima Donbasa.

„Uvereni smo da svaka odluka o sukobu u Donbasu treba najpre da uzme u obzir interese ukrajinskih građana, obezbedi integritet zemlje i ojača, a ne da podriva, međunarodne napore za političko rešenje sukoba“, saopštila je ta partija.

Opoziocioni blok je pozvao ukrajinske vlasti da zaustave „predizborni populizam u pitanjima rata i mira“.

„Insistiramo da neophodnosti hitne i potpune primene Sporazuma iz Minska i na održavanju neophodnih mirovnih pregovora na državnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana