Rusi zainteresovani za ulaganje u projekat BG voza Tanjug

Objavljeno: 16.03.2021. 19:40 Izmenjeno: 16.03.2021. 19:40

jedan od najvažnijih projekata za koji je ruska strana zainteresovana je ulaganje u projekat BG voza koji je vredan između 850 miliona i 900 miliona evra.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić razgovarali su  u Moskvi sa zamenikom ministra industrije i trgovine Ruske federacije Olegom Rjazancevim o ruskim investicijama u Beogradu.

Kako je rečeno, jedan od najvažnijih projekata za koji je ruska strana zainteresovana je ulaganje u projekat BG voza koji je vredan između 850 miliona i 900 miliona evra.

„Pre mesec dana imali smo sastanak sa potpredsednikom ruske vlade, Jurijem Borisovim gde smo dogovorili da se krene u projektovanje svega što je vezano za modernu izgradnju prigradske železnice oko Beograda“, rekao je Popović, koji je i kopredsednik srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i nančno-tehničku saradnju.

Istakao je da je Grad Beograd veoma brzo reagovao, te da su zamenik gradonačelnika i njegov tim veoma efikasno radili prethodnih mesec dana.

„Već danas imamo konkretne razgovore o projektovanju svega što je vezano za izgradnju prigradske železnice“, rekao je Popović.

Dodao je da ruska strana može da pokaže mnogo toga jer je, ističe, Moskva u poslednjih sedam, osam godina izgradila nešto najkvalitetnije što se tiče prigradskih železnica u celoj Evropi.

„Savremeno, moderno, ekološki na najvišem mogućem nivou i što je važno inovaciono i poslednja reč tehnologije koja danas postoji u Evropi“, rekao je Popović.

Zamenik gradonačelnika Beograda je rekao da je na večerašnjem sastanku bilo reči o zajedničkim projektima koji će se sprovoditi kroz međudržavni sporazum Srbije i Rusije.

„Jedan od najvažnijih projekata za koji je ruska strana zainteresovana, a o kojem razgovaramo, to je ulaganje u projekat BG voza. To je projekat vredan između 850 miliona i 900 miliona evra koji će nadopuniti budući metro“, rekao je Vesić.

Pojasnio je da BG treba da poveže sve beogradske prigradske opštine, one koje trenutno imaju BG voz kao što su delovi Zemuna, Lazarevac…ali i one koje ga nemaju poput Surčina i Obrenovca kako bi se omogućilo da citav grad bude integrisan.

„Da građani mogu da žive u bilo kom delu grada i brzo dođu do posla i nazad“, dodao je Vesić.

Ponovio je da je projekat vredan skoro 900 miliona evra i da se razgovara o tome na koji način bi mogao da bude realizovan.

„Ono na čemu smo insistirali, to je da ukoliko se ovaj projekat bude radio sa ruskom stranom deo proizvodnje treba da bude u Srbiji kako bi na taj način podigli domaću proizvodnju i kako bi deo novca koji ulažemo odlazio u naš bruto domaći proizvod“, rekao je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana