Delegacija Beograda u Moskvi Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 16.03.2021. 08:50 Izmenjeno: 17.03.2021. 09:22

Delegacija Beograda boravi u dvodnevnoj poseti ruskoj prestonici a predvodi je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Dogovoreno da Rukavišnjikov radi park kod Marine Dorćol i spomenik kralju Aleksandru.

Tokom posete ruskoj prestonici Vesić će se, zajedno sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem, sastati sa Olegom Rjazancevim, zamenikom ministra industrije i trgovine Ruske Federacije.

Sa Rjazancevim će, naveo je Vesić za Tanjug, razgovarati o postojećim investicijama ruskih kompanija u Beogradu i potencijalnim novim projektima, s posebnim naglaskom na projekat BG voza.

Delegacija Beograda će se tokom posete sastati sa ruskim vajarom Aleksandrom Rukavišnjikovim, autorom spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

U okviru posete prestonici Rusije, delegacija Beograda obići će moskovski metro, odnosno stanice Lužniki i Baltijskaja, kao i depo moskovskog metroa.

– Posetićemo Centar za upravljanje moskovskim metroom i gradskom železnicom. Posebno se radujem obilasku Inovativnog centra „Skolkovo”. Sastaćemo se sa predstavnicima kompanije „Sinara” koja je zainteresovana za investiranje u Beograd – istakao je Vesić

Domaćini su za delegaciju Beograda organizovali posetu čuvenom Boljšoj teatru.

Osim zamenika gradonačelnika, u delegaciji Beograda su pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktor JKP „Beogradski metro i voz” Stanko Kantar, gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, savetnik zamenika gradonačelnika Aleksandar Kemiveš i savetnica zamenice predsednika Skupštine Beograda Kristina Lukić.

 

Vesić i Rukavišnjikov o spomeniku kralju Aleksandru

Tokom sastanka sa ruskim vajarom Aleksandrom Rukavišnjikovim delegacija Beograda, koja boravi u zvaničnoj poseti Moskvi, razgovarala je i o spomeniku kralju Aleksandru Karađorđeviću – gde će biti postavljen i kako će izgledati.

„Razgovaramo o spomeniku Aleksandru Karađorđeviću. Rukavišnjikov će poslati svoje ideje našem odboru koji je osnovan na nivou vlade i koji će odlučiti da li će napraviti konkurs ili pozvati nekog vajara direktno, to su sve mogućnosti“, rekao je Vesić novinarima nakon sastanka.

Dodao je da je definitivno da će se spomenik nalaziti između Skupštine grada Beograda i zgrade Predsedništva.

Rukavišnjikov je rekao da će spomenik biti urađen tako da kralj Aleksandar Karađorđević bude na konju, dok će iza njega biti kolonada sa figurama vojskovođa i uz to dodao:

„Ja ću da uradim postament i skulpturu na konju“.

Dodao je da je planirano da skulpture vojskovođa rade srpski vajar Zoran Ivanović i jedan ruski vajar, te izrazio uverenje da će to biti lepa saradnja.

 

Rukavišnjikov radi park kod Marine Dorćol

 

Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov biće zadužen za uređenje konceptualnog parka na prostoru Marine Dorćol koji će se nalaziti u blizini nekadašnje termoelektrane u koju će biti preseljen Muzej Nikole Tesle.

U parku će se nalaziti skulpture koje će Rukavišnjikov raditi zajedno sa mladim vajarima iz Srbije i drugih zemalja sveta, dogovoreno je danas u Moskvi na sastanku Rukavišnjikova i delegacije Beograda.

Rukavišnjikov je, inače, autor spomenika Stefanu Nemanji koji je postavljen na Savskom trgu u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 10°C

Pretežno oblačno

Subota
Jak vetar

Max: 14°C
Min: 6°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana