Rubrika „Pet pitanja – pet odgovora“

Objavljeno: 22.05.2016. 14:34 Izmenjeno: 22.05.2016. 14:34

Gledateljka iz Lazarevca se javila samo da kaže da je veoma ružno radnike JKP „Gradska čistoća“ nazivati đubretarima, a ona ih naziva „komunalnim radnicima“.   U rečniku Matice srpske za pojam „đubretar“ stoji značenje: „onaj ko skuplja i odvozi đubre“. Smatramo da pežorativnost nekog imena, pojma ili zanimanja ne zavisi od samog pojma i forme […]

Gledateljka iz Lazarevca se javila samo da kaže da je veoma ružno radnike JKP „Gradska čistoća“ nazivati đubretarima, a ona ih naziva „komunalnim radnicima“.

 

U rečniku Matice srpske za pojam „đubretar“ stoji značenje:

„onaj ko skuplja i odvozi đubre“.

Smatramo da pežorativnost nekog imena, pojma ili zanimanja ne zavisi od samog pojma i forme reči, nego od konteksta i upotrebe termina.

Takođe, može se slobodno reći da u poslednjem veku nismo imali mnogo sreće sa eufemizmima, čiji je upotreba najčešće bila uslovljena dnevnopolitičkim potrebama, a primer koji odmah pada na pamet jeste pojam (i zanimanje) „seljak“, koji je zbog pseudoideoloških razloga postao „zemljoradnik“.

Naravno, radnike JKP „Gradska čistoće“ možemo nazivati i po poslovima koje obavljaju, pa smo u konkretnom pitanju i odgovoru, gledateljkine „đubretare“ označili kao čistače, jer je imala primedbu na čistoću svoje ulice i broj radnika.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana