Sud BiH pustio na slobodu državljanina uhapšenog po poternici iz Srbije Tanjug

Objavljeno: 07.11.2016. 12:00 Izmenjeno: 07.11.2016. 15:19

Sud Bosne i Hercegovine pustio je na slobodu, uz meru zabrane napuštanja boravišta, državljanina BIH Jovana Jošila, koji je u subotu u Banjaluci uhapšen po poternici Srbije, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

 

 

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je danas Tanjugu hapšenje Jovana Jošila (35), po Interpolovoj poternici Srbije, koji je, kako je rekao, nakon saslušanja pušten na slobodu.

Mektić je objasnio da je Jošilo uhapšen na zahtev Srbije, koja ga tereti za udruživanja radi vršenja krivičnih dela i nelegalnog i nezakonitog posedovanja oružja.

„U zahtevu koji smo dobili od Srbije on (Jošilo) se ne dovodi u vezu ni sa oružjem pronađenim u Jajincima u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića, ni sa oružjem pronađenim u garaži na Novom Beogradu. Bar to u zahtevu nije navedeno. Da jeste, postupanje bi bilo drugačije“, precizirao je Mektić.

Prema njegovim rečima, BiH i Srbija imaju bilateralni sporazum koji dozvoljava izručenje svojih državljana, ako za to postoji opravdani interes.

Jošil je u Sudu BiH, kaže Mektić, saslušan na okolnosti koje su navedene u Interpolovoj poternici Srbije, a nakon toga on je pušten na slobodu.

„Da je Srbija poslala šire obrazloženje i da je zatražila njegovo izručenje po osnovu tog bilaterlnog sporazuma, te da je ponudila dokaze, u tom slučaju bi bilo ozbiljnih razgovora za ekstradiciju uhapšenog“, naveo je Mektić.

Inače, Jošil je rođeni Sarajlija, a nastanjen je u Banjaluci.

Jošilo je uhapšen po međunarodnoj difuznoj poternici Interpola Beograd, raspisanoj po nalogu za hapšenje od 5. novembra 2016. godine koji je izdalo Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud), preciziraju u Sudu BIH.

Poternica za njim je raspisana u cilju vođenja krivičnog postupka zbog udruživanja radi vršenja krivičnog dela teške krađe u saizvršilaštvu i krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, navodi sud BIH i napominje da je zakonima Srbije za pomenuta krivična dela kao maksimalna kazna propisana kazna zatvora do 12 godina.

„Nakon održanog ročišta, Sud Bosne i Hercegovine je juče doneo je rešenje kojim se potraživanom Jovanu Jošilu određuju mere zabrane zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja i obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici, dva puta sedmično“, navodi se pisanoj informaciji suda BIH dostavljenoj Tanjugu.

Sud je nakon izvršenog uvida u predmetni spis ustanovio da je traženi državljanin Bosne i Hercegovine i shodno tome pušten na slobodu uz izrečene mere zabrane, napominje sud BIH .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 1°C

Pretežno oblačno

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana