RS: Nema konverzije kredita u švajcarcima

Objavljeno: 03.03.2016. 21:14 Izmenjeno: 03.03.2016. 21:14

Narodna skupština Republike Srpske nije prihvatila Zakon o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima, koji je predložio Klub poslanika opozicione Srpske demokratske stranke (SDS).

Vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prvo je saopštio da će podržati taj zakon, ali su od toga odustali pošto je predsednik RS i lider te stranke Milorad Dodik održao sastanak sa predstavnicima Hipo banke i zatražio da se predloženi zakon ne usvoji.

Dodik je posle sastanka rekao da je s predstavnicima banke postignut dogovor o rešavanju problema gradjana koji su kod Hipo banke podigli kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

Poslanik SDS-a Marinko Božović rekao je da je cilj zakona bio rešavanje problema gradjana koji kredite otplaćuju u švajcarskim francima.

„Nisam čuo od predstavnika vladajuće koalicije zašto ne bi trebalo usvojiti ovakvo zakonsko rešenje“, naveo je Božović, dodavši da danas rešenje nije ponudila Vlada Republike Srpske, već Hipo grupacija.

Predstavnici Udrženja gradjana Švajcarski franak su optužili predsednika RS da ih je „prodao“, a vlast RS da je „popustila bankarima i legalizovala pljačku“.

Od svih banaka u BiH jedino je Hipo banka davala kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

U BiH ima 9.000 korisnika ovog kredita, od čega jedna trećina u RS, a oni i posle deset godina redovnog vraćanja kredita imaju dug veći od visine podignutog kredita.

U BiH su 23 osobe izvršile samoubistvo zbog nemogućnosti otplate tih kredita.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana