Rot:EU da ubrza pregovore sa Zapadnim Balkanom Tanjug

Objavljeno: 15.03.2022. 12:24 Izmenjeno: 16.03.2022. 10:55

Ovo je obaveza za nas. A ako uputimo poziv Ukrajini, to ne znači da više nismo zainteresovani za nastavak naših odnosa sa Albanijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana”, izjavio je Rot

Nemački ministar za evropske poslove Mihael Rot je poručio da EU mora da ubrza pristupne pregovore sa zemljama Zapadnog Balkana, jer će, u suprotnom, druge države, poput Rusije i Kine, iskoristiti ovaj trenutak i popuniti nastali vakuum, prenosi “Albanijen dejli njuz”.

“Naši prijatelji na Zapadnom Balkanu čekali su predugo. Moramo da ubrzamo pregovore, jer ako EU nije vidljiva, dovoljno aktivna i glasna, autoritarni režimi će popuniti vakuum, poput Rusije, Kine ili Turske. A to apsolutno nije u nemačkom ili evropskom interesu“, izjavio je Rot.

Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini, Rot je poručio da je rat u Ukrajini velika tragedija i da EU mora da preduzme više odgovornosti zarad postizanja mira i stabilnosti širom regiona.

“To ne znači samo u istočnoj Evropi već na Zapadnom Balkanu. Ovo je obaveza za nas. A ako uputimo poziv Ukrajini, to ne znači da više nismo zainteresovani za nastavak naših odnosa sa Albanijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana”, izjavio je Rot nakon sastanka sa albanskom delegacijom, dodajući i da je vreme da što pre otpočnu pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana