Jedinice ROSU povukle se sa Jarinja i Brnjaka, KFOR na administrativnim prelazima Studio B, Tanjug

Objavljeno: 02.10.2021. 09:07 Izmenjeno: 03.10.2021. 12:35

Vozila KFOR-a raspoređena na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak nakon što su se jedinice kosovske specijalne policije ROSU, nakon par sati oklevanja, povukle.

(AP Photo/Visar Kryeziu)Tanjug

Jedinice kosovske specijalne policije ROSU danas su se, nakon par sati oklevanja, povukle sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Povlačenje je proteklo bez incidenata, a Srbi okupljeni na Jarinju su prištinske specijalce „ispratili“ zvižducima i skandiranjem „Srbija, Srbija!“ javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Pripadnici Rosu su povlačenje sa Jarinja započeli oko podneva, pošto su Srbi uklonili barikade na putu, ali su zastali jer im je „zasmetalo“ što je na jednom kamionu pored puta bio istaknut transparent sa porukom „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“.

Transparent je postavljen kako bi se skrenula pažnja javnosti da Priština duže od 100 meseci ne sprovodi sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Prištinski specijalci su, čak pokušali da dođu do vlasnika kamiona i narede mu da ukloni transparent i situacija je u tom ternutku bila veoma napeta, čak postojala mogućnost da ekalira i preraste u incident.

Ipak, kada pripadnici ROSU nisu uspeli da ostvare svoju nameru, vratili su se pedesetak metara nazad i prekinuli povlačenje.

Nešto kasnije kamion sa trasparentnom je odvezen prema Leposaviću, a tek nešto pre 15 sati, nakon učestalih telefonskih razgovora koje su obavili, pripadnici ROSU su u koloni napustili administrativni prelaz Jarinje.

Portal Kosovo onlajn preneo je da su isto vreme pripadnici specijalnih jedinica ROSU otišli i sa administrativnog prelaza Brnjak, iako su na tom prelazu Srbi znatno ranije uklonili barikade sa kolovoza.

Prema dogovoru Beograda i Prištine postignutom u četvrtak u Briselu, dogovoreno je da se specijalne policijske snage ROSU i srpske barikade sklone sa tih administrativnih prelaza, kao i da se povlačenje okonča danas, najkasnije do 16:00 časova.

Pripadnici KFOR stigli su na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak oko 9 sati i od tada su nadgledali situaciju. To područje nadletali su njihovi helikopteri, ali nisu reagovali, iako je u jednom trenutku izgledalo da bi situacija mogla da izmakne kontroli.

Vojnici KFOR nastaviće naredne dve nedelje da patroliraju u okolini Jarinja i Brnjaka u formacijama od po 20 vojnika, među kojima su najbrojniji pripadnici poljskog kontigenta, prenelo je Kosovo onlajn.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana