Rokovi za konstituisanje skupštine i nove vlade Tanjug

Objavljeno: 21.06.2020. 20:08 Izmenjeno: 21.06.2020. 23:06

U Srbiji su održani 17. po redu parlamentarni izbori od obnavljanja višestranačja, a rok za objavljivanje konačnih rezultata Republičke izborne komisije je 96 sati, odnosno do sledećeg četvrtka u 24 časova.

Republička izborna komisija dodeljuje poslaničke mandate najkasnije u roku od deset dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, nakon čega sačinjava izveštaj o sprovedenim izborima, koji podnosi Narodnoj skupštini. Na osnovu izveštaja RIK o sprovedenim izborima, verifikacija mandata narodnih poslanika vrši se na prvoj sednici Narodne skupštine, koju zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Potvrđivanjem mandata najmanje dve trećine narodnih poslanika, konstituisan je nov saziv Narodne skupštine, čime prestaje mandat prethodnog saziva Narodne skupštine.

Zakonski rok za formiranje vlade je 90 dana od konstituisanja parlamenta.

U članu 109. Ustava stoji da se Narodna skupština raspušta ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja skupštine ne izabere vladu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 6°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 16°C
Min: 3°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana