Rok za vansudska poravnanja produžen do kraja godine

Objavljeno: 04.03.2016. 14:11 Izmenjeno: 04.03.2016. 14:11

Rok za vansudsko poravnanje u postupku rešavanja problema vanrednog usklađivanja vojnih penzija produžena je do kraja godine, a do sada je isplaćeno 30.240 osoba koje su potpisale ugovore o vansudskom poravnanju.

Vulin je istakao i da je na molbu Udruženja vojnih penzionera Srbije dogovoreno i da se izašlo u susret njihovoj želi da se za otprilike 26.000 penzionera, koji nisu podneli zahtev na odgovarajući način, nisu stigli da podnesu ili su sumnjali u mogućnost da sve završe na najbolji način.

„Po istoj proceduri sve do 31. decembra 2016. godine možete da se obratite svojoj državi, potpišete sporazum o poravnjanju sa PIO fondom i u roku od jednog meseca – ako podnesete na početku meseca zahtev, do kraja meseca dobijate sav novac, u jednoj jedinoj rati, kao i oni koji su to uradili prošle godine“, objasnio je Vulin.

On je na sastanku sa predsedstavnicima Udruženja vojnih penzionera Srbije rekao da je ponosan što može da stojim pred njima i kaže im da drzava drži svoju reč.

„Danas potvrđujemo ono što smo znali, a to je da država drži svoju reč“, rekao je Vulin, podsećajući prisutne da su im govorili da neće biti isplaćeni, da država nema taj novac, da samo pokušava da kupi vreme, da ih zamajava.

Navodeći da ti nisu govorili istinu, ministar je istakao da je ponosan što je danas tu „čistog obraza“ i da može da pogleda svakog i kaže da je ispunjeno doslovce ono što je obećano.

Direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović rekla je da je skoro 34.000 podnetih zahteva i više od 30.000 potpisanih ugovora o vansudskom poravnjanju odličan rezultat koji je završen u roku od dva meseca, uz veliku podršku Udruženja.

Prema njenim rečima, oko 10.000 vojnih penzionera koji su imali tužbu zaključili su ugovor o vansudskom poravnanju tako što su odustali od tužbe ili su imali usvajajuću sudsku odluku.

Ona je istakla da su sa postupkom morali da stanu 31. decembra 2015. godine iz formalno pravnih razloga, jer zaključak vlade od 30. oktobra prošle godine više nije važio.

Prema njenim rečima, informacije o velikom interesovanju penzionera da podnesu zahtev predočene su ministru koji je, kao i uvek, podržao donet zaključak sa kojim se produžava rok potpisavanja vansudskog poravnanja do kraja godine.

 

Svi koji nisu, da iskoriste pravo povezivanja staža

Sve kategorije koje su imale pravo na povezivanje radnog staža, a to nisu iskoristile u protekloj godini, mogu sada da iskoriste priliku, izjavio je Vulin, dodajući da se radi o oko 8.000 ljudi.

„Smatramo da je to broj od nekih 8.000 ljudi koje možemo da na ovaj način zbrinemo i pomognemo da reše svoje prava i da bi na taj mogli da koriste penziju“, rekao je ministar, dodajući da je rok važenja odluke do 31. decembra 2016. godine.

Vlada Srbije donela je odluku o povezivanju radnog staža za zaposlene koji su ostvarili uslov za penziju i po tom osnovu raskinuli radni odnos u firmama koje se privatizuju i u invalidskim preduzećima, kao i za zaposlene koji će do kraja 2016. ispuniti jedan od uslova za penziju, a kojima poslodavac nije uplatio doprinose.

„Vlada Srbije je obezbedila novac za sve koji hoće da regulišu svoj radni staž. Svi koji hoće da povežu svoj radni staž nalaze se u okviru ove uredbe“, rekao je Vulin pozivajući ih da ne propuste šansu.

Ministar je istakao i da odustajanje od sudskih tužbi nije uslov i da to nema veze sa konkretnom odlukom.

„Kada su preduzeća u stečaju vi ste dužni da regulišete svoje odnose kao poverilac sa preduzećem. To ne znači da morate da odustanete od zahteva za tužbu, ne, vi ste samo dužni da se dogovorite kao poverilac sa preduzećem da će te ući u proces dogovoranja, a država je ta koja će vam regulisati povezivanje radnog staža“, obijasnio je Vulin.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede, uslov za povezivanje staža je da radnici nisu tužili preduzeće i da nisu donete presude, a radni staž će, odlukom Vlade Srbije, biti povezan i svim bivšim radnicima u firmama koje su stečajni dužnici, a nad kojima je stečaj otvoren u 2015. i 2016. godini i u kojima je sud imenovao stečajne upravnike.

Međutim, odluka o povezivanju staža ne oslobađa poslodavce – subjekte privatizacije, invalidska preduzeća i stečajne dužnike obaveze da uplate dospele doprinose kao i ostale obaveze po osnovu rada za periode za koje nije povezan radni staž.

Inače, osnovica za povezivanje radnog staža je minimalna osnovica za obračun doprinosa, a vlada je odluku donela na predlog Ministarstva privrede.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana