Roditeljski dodatak bez birokratije Studio B, Tanjug

Objavljeno: 21.10.2016. 14:26 Izmenjeno: 22.10.2016. 15:56

Sve bebe će odmah po rođenju osim izvoda iz matične knjige rođenih i zdravstvene knjižice, biti i prijavljene elektronskim putem uz pomoć softvera, tako da će njihovi roditelji bez administracije dobiti roditeljski dodatak.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave razviće softver uz pomoć kojeg će se bebe odmah po rođenju prijaviti, a roditelji za njih dobiti roditeljski dodatak,  bez potrebe za birokratijom i administracijom, rekao je ministar Aleksandar Vulin na prezentaciji rada „Roditeljskog telefona“, u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

 

Promovisan „Roditeljski telefon“ 0800- 007-000

 

Roditelji kojima su potrebni saveti u vezi sa roditeljstvom mogu ih dobiti besplatno na „Roditeljski telefon“ 0800- 007-000, a predstavljanju te linije prisustvovao je ministar Vulin.

„Roditeljski telefon“ je osnovan 3. maja ove godine zajedničkim radom tog centra, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a uz podršku UNICEF-a i Telekoma.

Od tada, kako je rekla rukovodilac Roditeljskog telefona Željka Burgund, 25 psihologa i pedagoga je primilo 562 poziva, koji ponekad traju i po pola sata.

Roditelji, prema njenim rečima, zovu najčešće jer ne znaju kako da čitaju određeno ponašanje svoje dece, bilo da su to buntovna ponašanja kod najmlađih ili otpor autoritetu i naglo otuđenje kada je reč o adolescentima.

Ministar Vulin je, u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine, gde je predstavljena linija, rekao da su svi rođeni za to da budu roditelji, ali da to ne znači da nije potrebna pomoć:

„Nema sramote u traženju pomoći, nećete zato biti lošiji, već bolji roditelj“, istakao je Vulin.

Ta usluga mora biti, naveo je on, svima dostupna, iako je to ponekad problem, jer u nekim lokalnim samoupravama nema dovoljno novca ni prostora.

Usluga „Roditeljski telefon“ je već šest meseci u fazi pilotiranja i biće još godinu i po dana, do kada bi trebalo da bude izvesno koliko je korisna građanima i koji su efekti.

Nakon tako, ako se pokaže korisnom, postacće stalna usluga.

Pozivom na broj 0800-007-000 roditelji ali i svi drugi koji učestuvuju u vaspitanju dece mogu svoje dileme da reše u razgovoru sa stručnjacima bez obaveze da zakazuju ili daju podatke.

Svi razgovori, iako ih obavljaju stručnjaci, imaju i supervizore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana