Ristuća:Bezbednosna situacija na KiM generalno mirna, ali krhka i nestabilna tanjug

Objavljeno: 19.01.2023. 13:49 Izmenjeno: 22.01.2023. 11:40

Informišući saveznike i partnere o aktivnostima Kfora i bezbednosnoj situaciji, Ristuća im je zahvalio na njihovom doprinosu i podršci misiji Kfora i infrmisao ih o aktivnostima Kfora i bezbednosnoj situaciji.

Komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća rekao je u Briselu, na sastanku sa načelnicima generalštaba zemalja članica NATO, da je situacija na KiM uglavnom mirna, ali „izuzetno krhka, nestabilna i nepredvidiva“ „Trenutno je ukupna bezbednosna situacija na Kosovu generalno mirna, ali izuzetno krhka, nestabilna i nepredvidiva zbog nekoliko nerešenih i ponekad konvergentnih pitanja“, naveo je Ristuća. On je naglasio da Kfor nastavlja da svakodnevno i nepreistrasno sprovodi mandat koji su mu dodelile Ujedinjene nacije kako bi se održala bezbednost i sloboda kretanja i poručio da je Kfor spreman da interveniše po potrebi. Kako je dodao, Kfor nastavlja da radi na stvaranju uslova da dijalog, koji se vodi pod posredstvom EU, napreduje i konsoliduje se. Informišući saveznike i partnere o aktivnostima Kfora i bezbednosnoj situaciji, Ristuća im je zahvalio na njihovom doprinosu i podršci misiji Kfora i infrmisao ih o aktivnostima Kfora i bezbednosnoj situaciji.

Kosovo treba da se uzdrži od izvršenja akcija protiv vlasnika automobila koji imaju tablice KM i da poštuju status kvo, sve dok problem ne bude rešen u okviru dijaloga na trajan način, izjavio je portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano. Na konferenciji za novinare u Evropskoj komisiji, Stano je odgovorio na pitanje o izjavi ministra unutrašnjih poslova tzv Kosova, koji je optužio Srbiju da izdaje ili obnavlja registarske tablice KM. Stano je kazao da je EU primila na znanje „srpsku odluku od 6. decembra prošle godine da nalepnice za KM tablice neće biti obnovljene, a da se obnova osiguranja i tehničkog pregleda odnosi na automobil, a ne na tablice i stoga, to ne može da se računa kao obnova tablica“. On je ponovio poziv EU za poštovanje sporazuma od 23. novembra prošle godine. „Mi pozivamo sve strane da u celosti i bezuslovno poštuju sporazum postignu 23. novembra prošle godine. Sa ovim sporzumom Kosovo i Srbija su se dogovorile, što se tiče tablica, da ne eskaliraju situaciju i da se fokusiraju na EU predlog za normalizaciju odnosa.To uključuje da Kosovo treba da se uzdrži od izvršenja akcija protiv vlasnika koji imaju tablice KM i da poštuju status kvo sve dok problem ne bude rešen u okviru dijaloga na trajan način. To takođe uključuje i da Srbija ne izdaje KM tablice“, rekao je Stano. „Mi smo primili na znanje srpsku odluku od 6 decembra prošle godine da nalepnice za KM tablice neće biti obnovljene a da obnova osiguranja i tehničkog pregleda se odnosi na automobil a ne na tablice. Stoga, to ne može da se računa kao obnova tablica“, naglasio je Stano. Ponovio je da svi treba da poštuju sporazume i da se okrenu na normalizaciju odnosa. „Svako pitanje o interpretaciji onog što je bilo dogovoreno 23. novembra treba da bude predmet razgovora sa olakšivačima dijaloga, a ne preko nekoordiniranih akcija na terenu, koje bi mogle da destabiliziraju već krhku situaciju“, poručio je Stano.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana