Rio Tinto:Mašine ne stižu u Srbiju,ne počinjemo sa iskopavanjem tanjug

Objavljeno: 29.03.2022. 15:10 Izmenjeno: 29.03.2022. 15:10

Takođe, kompanija navodi da je tokom razvoja projekta „Jadar“, u proteklih 20 godina, sarađivala sa svim zainteresovanim stranama.

Kompanija Rio Sava eksplorejšn, ćerka firma Rio Tinta, odbacila je , kako je saopštila, lažne navode koje su izneli predstavnici Organizacije za očuvanje životne sredine „Marš sa Drine“ o nastavku projekta „Jadar“ i poručila da mašine ne stižu u Srbiji i da ne počinju sa iskopavanjem.

„Kompanija Rio Tinto ističe da poštuje odluku vlade i da u skladu sa njom ne sprovodi, niti planira bilo kakve aktivnosti koje su u suprotnosti sa trenutnim statusom projekta“, navedeno je u saopštenju.

Na danas održanoj konferenciji za novinare „Predstavljanje dokaza da se Rio Tintov projekat Jadar nastavlja“ pušten je snimak koji je najavljen kao ekskluzivan dokaz da je Rio Tinto nastavio sa razvojem projekta „Jadar“ u Srbiji, navodi Rio Sava i ističe da je taj fono zapis još jedan u nizu senzacionalističkih i neosnovanih napada na kompaniju Rio Tinto.

I još jedan pokušaj politizacije projekta i rudarske industrije u aktuelnoj predizbornoj kampanji, naveli su iz kompanije Rio Sava eksplorejšn.

„Sa pomenutim kompanijama Tisen iz Austrije i DMT iz Nemačke, postoji ugovor potpisan početkom januara, pre odluke vlade o donošenju uredbe kojom se van snage stavlja ranije usvojen Prostorni plan za realizaciju projekta Jadar. Prema tom ugovoru nisu poručene automatizovane mašine za izradu okana“, kažu Rio Savi.

Na konferenciji je rečeno da projekat nije zaustavljen već otkazan za posle izbora, a kao argument za tu tvrdnju poslužio je audio snimak na kome se čuje razgovor anonimne osobe navodno sa profesorom Tehničkog fakulteta u Boru koji bi trebalo da potkrepi tvrdnje da će Rio Tinto nastaviti projekat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana