Rimski spomenik na sigurnom, u Narodnom muzeju Studio B

Objavljeno: 26.07.2020. 14:14 Izmenjeno: 26.07.2020. 14:14

Nakon što je ukraden, pa ponovo pronadjen, rimski spomenik iz drugog veka naše ere, sada se nalazi na sigurnom, u Narodnom muzeju. Podsetimo, spomenik težak pola tone, koji je desetog jula slučajno otkriven u Vinči, ukraden je samo 24 sata nakon otkrivanja, pre nego što su arheolozi stigli da obave sve potrebne analize.

Lidija Ham Milovanović iz Narodnog muzeja ističe da je spomenik od neprocenjive vrednosti.

Rimski spomenik slučajno je otkriven prilikom radova nadomak deponije Vinča, objašnjava Lidija Ham Milovanović. Ona ističe da su stručnjaci odmah izašli na teren i ustanovili da je u pitanju spomenik iz drugog veka, iz vremena kada je teritorija današnje Srbije bila deo Rimske imperije.

Krađa rimskog spomenika koja je usledila samo dan nakon slučajnog otkrića, uzbunila je stručnu i širu javnost.  Uz izuzetno angažovanje policije, kako navodi Lidija Ham Milovanović, spomenik je pronadjen u kratkom vremenskom roku, pored puta kod Deponije Vinča.

Svi arheološki predmeti pronađeni na teritoriji Srbije, po zakonu pripadaju našoj zemlji, pa svaka preprodaja predstvalja krivično delo. U slučaju ovog rimskog spomenika, njegov nestanak, kako kažu u Narodnom muzeju, kvalifikuje se kao teška krađa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 24°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana