Rimska Republika: Ko i zašto želi da udari na Vučića? Tanjug

Objavljeno: 03.11.2016. 17:31 Izmenjeno: 04.11.2016. 13:41

Udariti na brata premijera Srbije značilo bi uništiti u dubini duše Vučića, a time i njegovu mogućnost da upravlja zemljom i drži pod kontrolom vladu i stranku, ocenjuje rimska Republika u osvrtu na bezbednosne pretnje premijeru i njegovoj porodici posle pronalaska oružja u Jajincima i u garaži na Novom Beogradu.

Ko želi da udari na Aleksandra Vučića, kujući zaveru da ga ubije ili pak da ga „uništi“ ubistvom njegovog brata Andreja, pita italijanska Republika, ističući da je reč o pitanju „koje visi nad celim Balkanom, ne samo nad Srbijom koja u Italiji ima najvažnijeg partnera“.

U osvrtu na poslednje događaje u Srbiji i bezbednosnu pretnju premijeru i njegovom bratu Andreju, italijanski list piše da se Vučić, „prvi put otkad je slobodno izabran i potom reizabran da vodi Srbiju, staro srce nekadašnje Jugoslavije, promovišući jednu novu Srbiju koja je proevropska i moderna i odlučna da iza sebe ostavi nacionalističku prošlost, nije pojavio u skromnoj kancelariji u kojoj radi u lepom centru Beograda, u Nemanjinoj ulici broj 11“.

„Nije malo onih koji kažu da njega, kao i njegovog brata, njihove porodice i najbliže saradnike, dobro čuvaju na tajnim mestima najbolji i najodaniji vojnici oružanih snaga i specijalnih jedinica policije, mladići koji su ponosni naslednici Titove partizanske vojske“, navodi italijanski dnevnik.

Uznemireni, srpski mediji podsećaju, navodi Republika, da su neprijatelji promena u Srbiji jednom već ubili jednog lidera reformistu.

„Zvao se Zoran Đinđić, ja sam ga poznavao“, piše Republikin novinar Andrea Tarkvini.

On navodi da je „nakon što je Milošević izašao kao poraženi u poslednjem ratu koji je vodio protiv NATO“, Đinđić „uzeo kormilo, pokušao da vodi zemlju koja je bila oborena i uništena ratovima, u dugom maršu mira u korak s Evropom“.

„Bio je za to sposoban, ali mu nisu dali vremena“, navodi Republika.

“Slobodni ste da spekulišete šta god želite oko toga zašto premijer danas nije došao na posao“, prenosi list izjavu za italijansku agenciju Ansa Suzane Vasiljević.

Vasiljević, koju Republika predstavlja kao „sjajnu i uticajnu Vučićevu portparolku“, podseća često da je sa Vucićem na čelu Srbija ponovo počela da beleži privredni rast i ima prihode i rashode koji su u redu, a koja za narednu godinu, kako bi ublažila socijalne posledice štednje i reformi, sprema povećanja plata i penzija.

Ipak, nastavlja Republika, najviši izvori u Beogradu pominju zastrašujuće priče, koje mirišu na zavere, čiji je cilj – „rešiti se Vučića lično ili u političkom smislu“.

„Zavere, dodajemo mi na nivou analize, koje su možda osmislili brojni unutrasnji neprijatelji proevropskog premijera reformatora: miloševićeviski rusofili željni starih vremena, koje podstiče ratni zločinac Radovan Karadžić iz zatvora u Hagu ili nacionalista Vojislav Šeselj u parlamentu“, piše rimski list.

Italijanski dnevnik navodi da „to nije sve: u susednim zemljama svakog dana bojkotuju Vučića desničarski antisrpski nacionalisti u Hrvatskoj i oni koji u toj zemlji gaje nostalgična osećanja prema ‘silama osovine’, oligarsi u Crnoj Gori, šovinisti na Kosovu, koji beskrupulozno zaplenjuju rudnike, koji su vekovima bili srpsko vlasništvo i razne slične snage u mnogim drugim delovima ožaljene bivše Jugoslavije“.

List citira neimenovani izvor, koji navodi da se verovatno „ne radi o zaveri za ubistvo premijera, koliko njegovog brata Andreja, za kjeg je Aleksandar mnogo vezan i koji osigurava vođenje stranke koja ima većinu u parlamentu“.

Uznemirujući detalj, piše Republika pozivajući se na iste neimenovane izvore, je da su zavere „otkrivene nedugo nakon što je premijer Vučić objavio rat crnogorskoj mafiji“.

„Udariti“ na premijerovog brata značilo bi, prema tim izvorima, „uništiti u dubini duše Vučića i time i njegovu mogućnost upravljanja zemljom, a i mogućnost da drži pod kontrolom stranku i vladu“, navodi list.

„Republika“ citira pomenute izvore koji naglašavaju da je „ubiti premijerovog brata lakše nego ubiti premijera samog“.

List konstatuje da se radi o „preciznim alarmima za upozorenje, koje je na odgovoran način iznelo srpsko rukovodstvo, zajedno sa jednim elementom koji unosi poverenje: kažu da su skoro sigurni da su oružane snage, obaveštajna služba i policija lojalni premijeru, koji je izabran na slobodnim izborima, mladom ocu uzleta Srbije“.

Republika navodi da se sa ocenom da je reč o alarmu, „koji upozorava na mračnu pretnju zavera (možda isprepletanih) protiv Vučića“, slažu najviši diplomatski izvori jedne ključne države članice EU i NATO.

Ti izvori, navodi Republika, ukazuju da premijer Srbije, zbog svog plana obnove i reforme, ima neprijatelje na više mesta, neprijatelja koji su različiti ali i spremni da se ujedine kako bi ga zaustavili i osujetili njegovu odlučnost za raskidom sa prošlošću.

List navodi da „u regionu postoji samo još jedan premijer koji je reformista i moderan i koji je prihvatio ispruženu Vučićevu ruku za stvaranje novog zajedničkog tržišta i mirnu postjugoslovensku budućnost“ – albanski premijer Edi Rama, sa kojim Vučić, kako se navodi, „radi na istorijskom otopoljavanju odnosa nakon vekova mrženje i ratova“.

„Lepo je to, ali moglo bi da ne bude dovoljno. Još i smeta u bivšoj Jugoslaviji raznima koji mnogo žale za krvavom prošlošću, koja nosi rizike po celu EU“, ocenjuje „Republika“.

Opširni tekst se završava Vučićevim rečima iz nedavnog intervjua koji je dao tom listu, kada je rekao da „nam samo Evropa može pomoći i spasti nas“.

„Bio je u pravu, što potvrđuje i činjenica da se od juče iz bezbednosnih razloga ne zna gde on i njegov brat rade, žive i spavaju“, zaključuje italijanski dnevni list.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura -2°C

Pretežno oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana