Rigorozni zakon o azilu usvojen u parlamentu Tanjug

Objavljeno: 27.04.2016. 19:04 Izmenjeno: 27.04.2016. 19:04

Rigorozni zakon o azilu, koji omogućava dodelu statusa azila samo na određeno vreme, usvojen je danas kasno posle podne u austrijskom parlamentu.

Zakon je usvojen glasovima poslanika vladajućih partija Socijaldemokratske partije (SPO), Narodne stranke (OVP), kao i uz podršku „Tim Stronah“.

Što je zanimljivo protiv zakona nisu glasali samo poslanici opozicione stranke Zelenih, Slobodarske partije (FPO) i Neos-a, već i četiri poslanika vladajuće SPO kancelara Vernera Fajmana.

Usvajanje zakona bilo je propraćeno ubacivanjem letaka sa galerije za posetioce iznad poslanika SPO, sa porukom organizacija bliskih ovoj stranci „ne gazite preko leševa“.

Protiv zakona glasali su poslanici SPO Katarina Kuharovic, Nurten Jilmaz, Ulrike Kenigsberger-Ludvig i Danijela Holcinger, koje su se usprotivile uvođenjem mogućnosti vladi da, uredbom, uvede specijalne mere za održavanje javnog reda i zaštitu unutrašnje bezbednosti za vreme sprovođenja graničnih kontrola.

To bi imalo kao posledicu da na granicama ne bi bili primani zahtevi za azil, već bi izbeglice bile vraćane u bezbedne susedne zemlje.

Svaki tražilac azila, koji bi uspeo da uđe u zemlju, mogao bi, za razliku od onih na granici, da podnese zahtev ako se njihov put u Austriju ne može dokumentovati.

Privremene mere su ograničene na pola godine, ali mogu tri puta da budu produžavane za šest meseci.

Istovremeno se proširuje mogućnost pritvaranja migranata za koje je planirano proterivanje. Umesto do sada sedam dana ova mera može biti primenjena na dve nedelje. Što znači da migrant može provesti do 14 zatvora u pritvoru.

Glavna novina u zakonu je, međutim, azil na ograničeno vreme, koji će biti primenjen na sve slučajeve koji su od 15. novembra ušli u zemlju.

Oni će dobijati statu azilanta na tri godine, a ako se promeni bezbednosna situacija u zemljama porekla gube zaštitni status i moraju da se vrate u domovinu.

Ako se situacija u zemlji porekla ne promeni, što, prema zakonu godišnje proverava Ministarstvo unutrašnjih poslova, produžuje se status azilanata na neodređeno vreme.

Takođe se uvodi i obaveza registracije izbeglica u Integracionom fondu, gde će ući u postupak za integraciju krou kurseve jezika i integracije.

Pored toga pooštravaju se i pravila za spajanje porodica lica koja su dobila status subsidijarne zaštite, koji će morati da ispune određene ekonomske uslove.

Uz to molba za spajanje porodica ovih lica moćiće da se ubuduće predaje tek posle tri godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana