Rezultati veštačenja o uzroku smrti Dade Vujasinović stigli u tužilaštvo Beta

Objavljeno: 15.07.2016. 11:30 Izmenjeno: 15.07.2016. 11:30

Izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu o rezultatima veštačenja koje bi trebalo da utvrdi uzrok smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović stigao je u Više javno tužilaštvo u Beogradu, rečeno je u tom tužilaštvu.

Iz Tužilaštva su naveli da u toku prevodjenje tog dokumenta koji bi trebalo da utvrdi da li je reč o ubistvu novinarke.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrdjeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali.

Posle ponovljene istrage januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući veštačenje balističara Vlade Kostića koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

Slučaj smrti Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, koja je pokrenuta u aprilu 2015.

„Srpske vlasti nisu preduzele sve potrebne mere kako bi se rasvetlile okolnosti smrti novinarke nedeljnika Duga“, navodi se u ovom dokumentu sa oznakom prvog stepena hitnosti, što je oznaka za najteže povrede bezbednosti novinara i novinarstva.

Ministarstvo pravde Srbija prosledilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa smrću novinarke Radislave Vujasinović Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe superveštačenja.

Dada Vujasinović je kao novinarka magazina Duga izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a medju prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i bliskosti podzemlja i politike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana