Rezerve krvi na minimumu Studio B

Objavljeno: 23.08.2021. 14:40 Izmenjeno: 23.08.2021. 14:50

Rezerve krvi i dalje su na minimumu, kaže Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije i poziva sve punoletne zdrave osobe da daju krv, kako bi pomogli onima kojima je život ugrožen

Doktorka Milica Jovičić ističe da krv mogu dati i osobe koje su preležale korona virus, ali i svi vakcinisani, jedino je važno da se organizam, pre davanja krvi, dobro oporavi.

Kada su rezerve krvi u pitanju, svakog leta priča je ista, nema davalaca, pa se operacije odlažu, podseća Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije. Ona ističe da je tokom predhodne nedelje prikupljeno manje od 1300 jedinica krvi, što je, kako kaže, ispod neophodnog minimuma koji iznosi 1500 jedinica na nedeljnom nivou.

Tokom borbe sa korona virusom rezerve krvi na još su nižem nivou nego ranije, kaže doktorka Milica Jovičić. Ona objašnjava da preležana bolest ne predstavlja problem ni za davaoce, ali ni za primaoce krvi jer, kako kaže, korona virus nije infekcija koja se može preneti putem krvi.

Kako objašnjava doktorka Jovičić ni vakcina ne predstavlja prepreku da učinimo dobro delo, damo krv i tako nekome spasimo život.

Krv mogu dati svi zdravi građani starosti od 18 do 65 godina. Na taj način pokazaće svoju humanost i solidarnost, a zalihe krvi podići na optimalni nivo. Muškarci mogu dati krv na svaka tri, a žene na četiri meseca.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 29°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana