Restauriran rimski sarkofag u Zemunskom parku Studio B

Objavljeno: 30.11.2020. 11:45 Izmenjeno: 30.11.2020. 11:45

Na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, koji je vodio konzervatorski nazor, rekonstruisan je i restauriran rimski sarkofag u Zemunskom parku. Na taj način sprečeno je dalje propadanje značajnog arheološkog nalaza.

Gradska opština Zemun je Akcionim planom za period 2019-2021 godina, a u okviru programa zaštite, očuvanja, valorizacije i prezentacije kulturne baštine Zemuna predvidela konzervaciju i rekonstrukciju ovog vrednog antičkog spomenika.

Davne 1895. godine prilikom kopanja temelja za Milenijumsku kulu na Gardošu pronađen je veliki sarkofag, dugačak 2,18 metara, širok 1,14 metara i visok 73 santimetra. Po ostacima skeleta arheolozi su zaključili da potiče iz rimskog doba, iz vremena Taurunuma, koji je tada bio važan centar provincije Donje Panonije.

Sarkofag je sačinjen od peščara, bez ikakvih ukrasa i natpisa. Poklopac u okviru krova ukrašavale su ljudske glave izvajane na svakom uglu i na sredinama obe duže strane. Najpre se nalazio u dvorištu Magistrata, a između dva svetska rata premešten je u Gradski park, gde i danas stoji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana