Respiratori konačno instalirani, a od vakcine ni traga Tanjug

Objavljeno: 23.02.2021. 13:28 Izmenjeno: 23.02.2021. 13:30

Respiratori koje je BiH kupila još u proleće prošle godine za lečenje bolesnika sa najtežim simptomima kovida-19 osposobljeni su za korišćenje u bolnicama tek ove početkom sedmice, a drugi veliki problem je to što u Federaciji BiH još niko ne zna kada će stići prve vakcine.

Direktor Civilne zaštite Federacije BiH Enes Memić izjavio je danas da je napokon dovršen postupak provere ispravnosti respiratora kupljenih u Kini i dopremljenih još u aprilu prošle godine.

„Okončali smo važan posao. Istina, moglo se sve to i ranije, ali je sada najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u upotrebi. Vidimo da se epidemiološka situacija komplikuje“, kazao je Memić, prenela je Hina.

Sarajevski portal Faktor podseća da se zbog nabavke ovih respiratora trenutno sudi predsedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, ministarki finansija Jelki Miličević, bivšem direktoru Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, vlasniku firme Srebrena malina, koja je bila posrednik u kupovini.

Optuženi su za zloupotrbu službenog položaja i ovlašćenja i nesavestan rad u službi na osnovu procene Tužilaštva BiH da respiratore platili znatno više nego što je njihova realna vrednost, a uz to su i neprigkladn za lečenje pacijenata na intenzivnoj nezi.

Faktor ukazuje da je afera „respiratori“ za BiH tek jedan od problema u suočavanju s pandemijom, a znatno je veći taj da ta zemlja do danas nije dobila ni jednu od 1.23 milipna doza vakcina protiv korona virusa naručenih posredstvom mehanizma KOVAKS.

Ukazuje se da još nije stiglo ništa ni od približno 900.000 doza koje je trebaloda budu nabavljene uz posredovanje EU.

Isporuke vakcina su bile najavljene za sredinu fabruara, ali je taj rok odavno probijem, pa političari sada oprezno spominju mart kao novi termin za dobijanje vakcina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 7°C

Delimično oblačno

Subota
Moguća kiša

Max: 16°C
Min: 6°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana