Rešava se višedecenijski problem odlaganja komunalnog otpada Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 28.09.2021. 14:50 Izmenjeno: 28.09.2021. 14:50

Saniranje deponije u Vinči, što radi francusko-japanski konzorcijum „Suez-Itoču“, ambiciozan je projekat vredan 370 miliona evra kojim se rešava višedecenijski problem odlaganja komunalnog otpada u Beogradu, izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ana Brnabić je podsetila da stanovnici Beograda dnevno generišu oko 1.600 tona komunalnog otpada koji se 45 godina taložio u potpuno neuslovnoj deponiji.

– Ovo smetlište bilo je jedan od pedeset najvećih problema za životnu sredinu na svetu, a drugi na evropskom kontinentu. U poslednjih 45 godina sa ove deponije je emitovano više od pet milijardi kubnih metara metana u atmosferu – rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da čitav ovaj projekat sadrži pet malih projekata, od kojih je svaki izuzetno važan za zaštitu životne sredine.

– Prvi projekat je zatvaranje stare deponije i izgradnja nove sanitarne deponije koja je otvorena 2. avgusta. Drugi je otvaranje deponije za odlaganje građevinskog otpada, koja je otvorena 18. avgusta. Treća komponenta je izgradnja elektrane za spaljivanje komunalnog otpada koja će biti završena u novembru sledeće godine. To znači da ćemo od sledeće grejne sezone u Beogradu imati oko deset odsto ukupne toplotne energije i pet odsto električne energije koja će dolaziti iz otpada, odnosno obnovljivih izvora energije – precizirala je premijerka Brnabić.

Ona je dodala da je četvrti projekat elektrana na deponijski gas koja će ga pretvarati u električnu i toplotnu energiju, a peti projekat odnosi se na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

– Ovo postrojenje jeste u skladu sa najboljim standardima EU, a u Evropi postoje 492 ovakva postrojenja – naglasila je Brnabićeva i pozvala organizacije civilnog društva da uzmu učešća u javnoj raspravi o novoj Strategiji za upravljanje otpadom.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da počinje reorganizacija „Gradske čistoće”, te da će zahvaljujući reciklažnim dvorištima početi sortiranje otpada. To praktično znači, pojasnio je Vesić, da će građani dobijati kese za različite vrste otpada i uspostaviće se čitav sistem nagrađivanja ukoliko građani sortiraju otpad.

– To je posledica konačnog rešavanja sanitarne deponije u Vinči. Narednih godina u Beogradu uspostavićemo sistem koji postoji u svim zemljama razvijene Evrope, a to znači sortiranje otpada i primarnu selekciju, tako da na deponiju neće biti dovožen sav otpad – istakao je Vesić.

Deset odsto radijatora u glavnom gradu grejaće se od energije koja se dobija iz otpada, što će biti veliki pomak kada je reč o zaštiti životne sredine, naveo je Vesić. On je podsetio i da počinje izgradnja toplodalekovoda Obrenovac–Beograd, koji će takođe omogućiti da se smanji kupovina gasa i to za jednu trećinu.

– Ovo je bio ključni trenutak da zatvorimo jednu „ekološku bombu” kojom se niko nije bavio, a prvi put problem je počeo da se rešava 2017. godine. Deponija sada izgleda kao bilo gde u Evropi – rekao je Vesić.

Veoma brzo očekuje se početak rada i postrojenja za preradu otpadnih voda, tako da „nijedna kap vode neprerađena više neće otići u Dunav ili u zemlju već u čistom obliku u prirodu”, zaključio je zamenik gradonačelnika.

Izvršni direktor kompanije „Itoču” Takanori Morita je istakao da ova kompanija trenutno realizuje tri velika projekta u Srbiji, ulažući u kompaniju za preradu voća, izgradnju sistema za odsumporavanje u TE „Nikola Tesla” i projekat deponije u Vinči.

– Značaj životne sredine raste u celom svetu i mi smo vrlo posvećeni tom cilju. Želim da vam dam obećanje da ćemo sprovesti projekat, nastaviti da sarađujemo i produbljujemo naše prijateljstvo, sa željom da zajednički razvijamo Srbiju – kazao je Takanori Morita.

Izvršni direktor kompanije „Beo čista energija” Filip Tiel je istakao da je od prošlogodišnje posete puštena u rad nova deponija i postrojenje za tretman građevinskog otpada koji će se pretvarati u agregat za obnovu puteva.

– Nova deponija je u skladu sa najstrožim evropskim standardima, zahvaljujući kojoj ćemo izbeći emisiju SO2 u vazduh i sprečiti zagađenje koje je do sada postojalo. Početak rada nove deponije omogućio je uslove i da se krene u radove na sanaciji i stabilizaciji postojeće deponije, a tu su i radovi na postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada. Sve ključne komponente ovog sistema dopremljene su na lokaciju i očekujemo početak rada postrojenja krajem 2022. godine – kazao je Tiel, naglasivši da se očekuju i radovi na proširenju kapaciteta nove deponije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana